Muzički festival „Jarakova gitara“ preksinoć završen u Čačku

MUZIKA  
Muzički festival „Jarakova gitara“ preksinoć završen u Čačku

SJAJNE VESTI IZ ČAČKA!

Dom kulture Čačak po treći je bio domaćin festivala „Jarakova gitara“, gitaristima mlađim od 20 godina iz Srbije koji su se borili  za prestižnu nagradu najboljeg u jednoj od tri kategorije: klasična gitara, džez gitara i rok gitara.

Festival se održava u znak sećanja na Dragoljuba Jarakovića Jaraka, legendarnog čačanskog virtouza na gitari. On je autor kompozicija „Ulazak u harem“ koju izvodi grupa Smak. Originalna verzija u Jarakovom izvođenju je slučajno snimljena, i to na nagovor prijatelja Dragoljuba Lukića Dude, koji ga je tajno snimao na skromnom magnetofonu dok je svirao. Ti snimci su objavljeni na albumu „Vreme serenada“ 2007. godine. Takođe i muzika za pesmu „Bolujem ja boluješ ti“ je njegovo delo, a bio je i učitelj Radomiru Mihajloviću-Točku. Točak je uvek govorio da ko uspe da odsvira „Ulazak u harem“ zna da svira gitaru.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom grada Čačka i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, a u organizaciji Doma kulture Čačak.

U takmičarskom delu programa nastupila su 32 mlada muzičara iz 8 gradova Srbije, a odluke stručnog žirija su:

– Pobednik u kategoriji klasična gitara do 16. godina – Željko Jovićević iz Požege.
– Pobednik u kategoriji klasična gitara od 16 do 21. godine – Nikola Bengin iz Vršca.
– Pobednik u kategoriji rok gitara – Denis Nikičić iz Horgoša.
– Pobednik u kategoriji dzez gitara – Nenad Jovanović iz Beograda.

Nagradu za prvoplasirana mesta čine plaketa i novčani iznos od 50.000 dinara.
Osim takmičarskog dela, tokom dva festivalska dana Organizor se pobrinuo da za učesnike i posetioce priredi niz edukativnih muzičkih radionica i predavanja, mini koncerata.
Na velikoj sceni Doma kulture nastup su imali i učenici Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“ iz Čačka, a upriličena je i izložba fotografija.
Festival je okupio renimirane profesore gitare: Veru Ogrizović, Zorana Anića, Relju Turudića, Borisa Lemaića i Miodraga Marijanova.
Producent manifestacije je bio Zoran Branković.

BRAVO! SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login