Muzički festival „Jarakova gitara“ preksinoć završen u Čačku

MUZIKA  
Muzički festival „Jarakova gitara“ preksinoć završen u ČačkuSJAJNE VESTI IZ ČAČKA!

Dom kulture Čačak po treći je bio domaćin festivala „Jarakova gitara“, gitaristima mlađim od 20 godina iz Srbije koji su se borili  za prestižnu nagradu najboljeg u jednoj od tri kategorije: klasična gitara, džez gitara i rok gitara.

Festival se održava u znak sećanja na Dragoljuba Jarakovića Jaraka, legendarnog čačanskog virtouza na gitari. On je autor kompozicija „Ulazak u harem“ koju izvodi grupa Smak. Originalna verzija u Jarakovom izvođenju je slučajno snimljena, i to na nagovor prijatelja Dragoljuba Lukića Dude, koji ga je tajno snimao na skromnom magnetofonu dok je svirao. Ti snimci su objavljeni na albumu „Vreme serenada“ 2007. godine. Takođe i muzika za pesmu „Bolujem ja boluješ ti“ je njegovo delo, a bio je i učitelj Radomiru Mihajloviću-Točku. Točak je uvek govorio da ko uspe da odsvira „Ulazak u harem“ zna da svira gitaru.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom grada Čačka i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, a u organizaciji Doma kulture Čačak.

U takmičarskom delu programa nastupila su 32 mlada muzičara iz 8 gradova Srbije, a odluke stručnog žirija su:

– Pobednik u kategoriji klasična gitara do 16. godina – Željko Jovićević iz Požege.
– Pobednik u kategoriji klasična gitara od 16 do 21. godine – Nikola Bengin iz Vršca.
– Pobednik u kategoriji rok gitara – Denis Nikičić iz Horgoša.
– Pobednik u kategoriji dzez gitara – Nenad Jovanović iz Beograda.

Nagradu za prvoplasirana mesta čine plaketa i novčani iznos od 50.000 dinara.
Osim takmičarskog dela, tokom dva festivalska dana Organizor se pobrinuo da za učesnike i posetioce priredi niz edukativnih muzičkih radionica i predavanja, mini koncerata.
Na velikoj sceni Doma kulture nastup su imali i učenici Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“ iz Čačka, a upriličena je i izložba fotografija.
Festival je okupio renimirane profesore gitare: Veru Ogrizović, Zorana Anića, Relju Turudića, Borisa Lemaića i Miodraga Marijanova.
Producent manifestacije je bio Zoran Branković.

BRAVO! SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login