Završeni 50. „Filmski susreti“ – glavna nagrada posthumno Đuzi Stojiljkoviću

FILM  
Završeni 50. „Filmski susreti“ – glavna nagrada posthumno Đuzi Stojiljkoviću

SJAJNE VESTI IZ NIŠA!

Ovogodišnji jubilarni 50. „Filmski susreti“, koji su održani na Letnjoj pozornici u Nišu, su svečano zatvoreni proglašenjem pobednika i podelom ostalih nagrada.

Žiri u sastavu Branislav Zeremski, Dragan Mićanović i Vesna Čipčić jednoglasno je doneo odluku da glavna nagrada „Filmskih susreta“ pripadne nedavno preminulom Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću za ulogu Slaviše Petronijevića u filmu „Bez stepenika“. U njegovo ime glavnu nagradu je primio filmski režiser Marko Novaković.

„Zahvalnost dugujemo njemu. Jednom duhovitom, šarmantnom, smirenom gospodinu glumcu koji je bio predan glumačkom poslu i glumačkom zanatu, celoga svog života. Danas kada uz ovu veliku nagradu slavimo Đuzin život, moram da kažem da se sa setom prisećamo našeg Rođe, grofa Tintoreta, Patka Dače i naravno Slaviše Petronijevića iz filma „Bez stepenika“. U ime cele ekipe zahvaljujem se žiriju, organizatorima, a posebno jedinstvenoj niškoj publici“ – rekao je Marko Novaković, reditelj filma „Bez stepenika“.

Nagrada „Car Konstantin“, koja se dodeljuje za najbolju mušku ulogu, pripala je Nikoli Rakočeviću za ulogu Rudolfa Cislera u filmu „Branio sam Mladu Bosnu“, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu „Carica Teodora“ pripala Jovani Stojiljković za ulogu Maje u filmu „Panama“. Zahvaljujući se na ovom priznanju ona poručuje da će joj ova nagrada pomoći u daljim poduhvatima i da se iskreno nada novim angažmanima na filmu.

Povelje za izuzetnu mušku ulogu u filmu „Panama“ dobio je Slaven Došlo, dok je za izuzetnu žensku ulogu nagradu dobila Jelena Rakočević Cekić, glumeći u filmu „Otvoreni kavez“.
Za najbolje strane glumce proglašeni su Leni Viselman („Otvoreni kavez“ i Leon Lučev „Bićemo prvaci sveta“.
Renata Ulmanski ponela je priznanje za najbolju žensku epizodnu ulogu u filmu „Bez stepenika“, dok je u muškoj kategoriji ta nagrada pripala Marku Janketiću koji je tumačio nekoliko epizodnih uloga.

Za najboljeg debitanta proglašen je Strahinja Blažić za ulogu u filmu „Bićemo prvaci sveta“. Filip Šubarić, koji je oduševio publiku ulogom u filmu „Enklava“ Gorana Radovanovića, proglašen je glasovima publike za glumca šeste večeri i najpopularnijim glumcem festivala glumačkih ostvarenja Filmskih susreta u Nišu.
Film „Panta Draškić – cena časti“, u kategoriji gostujućih filmova, prikazan je nakon zatvaranja festivala, da bi posle njega prikazan film domaćeg reditelja Miroljuba Rikija Nedovića „Stari Niš – moj Niš“.

Festival je zatvorio svojim nastupom vokalni ansambl „Konstantin“ koji je kao i na otvaranju, otpevao pesmu „Pod sjajem zvezda“ pesmu koja je i zvanični moto festivala. Pored njih nastupio je i Neša Galija sa svojim bogatim repertoarom zadovoljio ukuse posetilaca.
„Filmski susreti“ su tradicinalni i organizuju se već pedeset godina za redom, a ove godine je za sedam festivalskih dana prikazano 16 filmova.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login