Održana „Čorbijada“ i „Moravski spust“

DOGAĐAJI  
Održana „Čorbijada“ i „Moravski spust“

SJAJNE VESTI IZ KRUŠEVCA!

U okviru prvog Međunarodnog festivala Pravoslavnog filma u Srbiji „Snažni duhom“ prošle nedelje u Kruševcu na Zapadnoj Moravi održan je Moravski spust i Čorbijada.

Kao i na svim sličnim manifestacijama tako je i na ovoj priređen kulturno umetnički program uz prisustvo predstavnika kulturnog i privrednog života Kruševca, tako da je u čast održavanja ove regate i u čast gostiju iz inostranstva u crkvi svete Trojice u Beloj Vodi presečen je slavski kolač.

Svi koji su želeli da osete uzbuđenje splavarenja Moravom i spust ovom rekom od Belih Voda do Jasike, njih četrdesetak, krenuli su niz Moravu  razgledajući prirodna bogatstva ovog mesta. Na putu od Belih voda do jasike učesnici su mogli videti belovodski peščar koji se eksplatiše već šest vekova i zbog koga je ta varošica u prošlosti bila prestonica klesarske umetnosti i zanatstva Moravske Srbije. Takođe, mogli su da obiđu belovodske znamenitosti Muzeja klesarstva i vajarstva i Park skulptura, kao i da se upoznaju sa „Belovodskom pismenicom“, drevnim zapisom koji je star nekoliko hiljada godina.

Po završetku spusta od 2,5 sata, na splavu „Stari izvor“, u Jasici, održano je takmičenje u pripremanju riblje čorbe, a svi učesnici Moravskog spusta kao i prisutni gosti imali su priliku da osete čari majstora u spremanju ovog specijaliteta. Među gostima ovih manifestacija bili su režiseri i glumci ostvarenja prikazanih na festivalu Međunarodnog pravoslavnog filma.

Svi dele mišljenje da bi ova manifestacija mogla postati tradicionalna.
Pored Turističke organizacije Kruševca, u organizaciji Moravskog spusta učestvovali su Ribolovačka služba Rasina plus i mesne zajednice Bela Voda i Jasika.
Generalni pokrovitelj je Gradska Uprava grada Kruševca, a prijatelji manifestacija: D.O.O. „Braća Đokić“, Jugoprevoz Kruševac, „Vino kalem“ Drenova, MZ Bela Voda i Jasika.

Pogledajte kako je izgledalo na regati:

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login