U Ivanjici ovca ojagnjila čak 5 jaganjaca

STOČARSTVO  
U Ivanjici ovca ojagnjila čak 5 jaganjaca

SJAJNE VESTI IZ IVANJICE!

Domaćin iz ivanjičkog sela Prilike Živojin Stević samo za sopstvene potrebe gaji ovce, a trenutno u oboru ima osam ovaca i jednog mužjaka – jednog ali zaista vrednog.

Jedna od ovaca iz njegovog „harema“, izjagnjila je pet jaganjaca, što se veoma retko dešava kod ovih domaćih životinja. Ovca vodi poreklo od jedne od najpoznatijih rasa, italijanska rasa „bergam“.
„Imali smo slučajeva da ojagnje dva ili tri jagnjeta, međutim, do sada nikada nisu bile petorke, a ovca se ojagnjila pre tri dana, a jaganci odlično napreduju, čak izlaze napolje i počeli su da se igraju.“ – zadovoljno  priča Živojina Stevića
Zbog velikog broja, jaganjci su sićušni, teže oko dva kilograma, a pošto ne mogu svi da se hrane majčinim mlekom ukućani ih moraju dohranjuju kravljim mlekom.

Inače Ivanjica je kraj u kom je poljoprivreda dosta zastupljena, ima povoljne uslove za gajenje kultura koje uspevaju na višim nadmorskim visinama, poput ječma, ovsa, hmelja, pogodan je i za uzgoj poljoprivrednih kultura, voća i povrća, a takođe okolni pašnjaci i livade omogućuju uzgoj stoke.
Poljoprivredno stanovništvo čini četvrtina, oko 25 odsto, celokupnog stanovništva opštine Ivanjica, od čega aktivnom poljoprivrednom stanovništvu pripada oko 75 odsto.
U novije vreme najunosnija voćarska vrsta na području opštine Ivanjica jeste malina, pod kojom se nalazi preko 1.000 hektara, pri čemu se svake godine poveća broj zasada maline. Ivanjički kraj je poznat po proizvodnji krompira, tako da su površine pod ovom kulturom najveće i dostižu vrednost i do 2100 ha.
Ovaj kraj ima dobre preduslove za razvoj stočarstva, velike travnate površine, ali nedovoljna zainteresovanost i poljoprivrednika i otkupljivača stoke ukazuju na smanjenje stočnog fonda opštine. I još kada se tome doda činjenica da na teritoriji opštine Ivanjica ne postoje objekti koji se bave preradom mleka i mesa, kao ni sušare, jasan je razlog zašto poljoprivrednici ne žele da se bave stočarstvom.

Ko zna – možda se u budućnosti nešto promeni u tom pogledu, a MI SE NADAMO DA HOĆE.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login