13. Sabor paprike u Rutevcu 5. i 6. septembra

DOGAĐAJI  
13. Sabor paprike u Rutevcu 5. i 6. septembra

SJAJNE VEST IZ RUTEVCA!

Prvi septembarski vikend, je po tradiciji, određen za manifestaciju Sabor paprike koji se održava u Rutevcu.

Ovde se već 13. godinu održava takmičenje u biranju najteže i najduže paprike ubrane na parcelama, koje obrađuju stanovnici ovog mesta, a bira se i najbolje obrađena parcela.

Program ove manifestacije počeće u subotu 5. septembra, i biće izveden bogat kulturno-umetnički program, a kao deo toga programa organizovana je igranka.
Nedelja je rezervisana za takmičarski deo, koji počinje u 8:00 sati obilaskom prijavljenih parcela. Prijava parcela je moguća do subote 5. septembra do 20 sati, a najmanja površina takmičarske parcele je 10 ari.

Parcele će obilaziti i ocenjivati stručna komisija iz „Beoflore“ Čačak, i Božidar Ivanović magistar iz Instututa za ratarstvo i povrtarstvo iz Smederevske Palanke. Njihov zadatak je da na terenu pregledaju parcele i uzimaju uzorke naduže i najteže paprike koje se na licu mesta mere.

U 14 sati organizuje se doček gostiju, a u 14:30 počinje takmičenje u kuvanju jela od paprike (prijava takmičara do 14 sati).

Za 16:00 sati predviđeno je svečano otvaranje sabora. U 16:30 sati biće izložena jela koja su spremali takmičari i ručni radovi vrednih domaćica iz Rutevca.

17:00 sati je glavni takmičarski deo gde se bira, najduža paprika, najteža paprika i bira najbolje obrađena parcela za 2015. godinu. Svečano proglašenje pobednika i dodela nagrada obaviće se u 19:30 sati a zatim će se kulturno-umetničkim programom završiti ova manifestacija.

Da napomenemo da se Sabor paprike već nalazi na turističkoj karti Srbije.

Rutevac je seosko naselje na 155-160m nadmorske visine, na desnoj strani južne Morave i 9km udaljeno od Aleksinca. Površina atara iznosi 1.300 hektara. Blaga klima u letnjem periodu pogodna za povrtarske kulture, duga tradicija u proizvodnji paprike, bogato iskustvo u proizvodnji baš te, čuvene paprike koja se nalazila i nalazi na trpezama širom Srbije, a od šezdesetih godina i širom zapadne Evrope. Kroz selo protiče i Mozgovačka reka, pritoka Južne Morave.

Dođite i posetite Sabor na kom ćete uživati u degustaciji spremljenih jela i u bogatom programu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login