12 kardiohirurga iz organizacije „Srce srcu“ iz Sakramenta dobrovoljno će operisati decu sa srčanim manama u Srbiji

HUMANOST  
12 kardiohirurga iz organizacije „Srce srcu“ iz Sakramenta dobrovoljno će operisati decu sa srčanim manama u Srbiji

SJAJNE VESTI DONOSI MILOŠ ŠUPICA!

Ministarstvo zdravlja Srbije je dalo saglasnost. Lekari iz ekipe „Srce srcu“ trebalo bi da dođu početkom iduće godine.“ – kaže Miloš Šupica iz Tenesija, osnivač organizacije „Spasimo srpsku decu“,

Dobrovoljci iz humanitarne organizacije „Heart to heart“ („Srce srcu“) iz Sakramenta, njih 12 kardiohirurga iz Sjedinjenih Američkih Država, među kojima je i jedan Izraelac, operisaće decu sa srčanim manama na Institutu za majku i dete i u Dečijoj klinici u Tiršovoj.

„Po sadašnjem planu, hirurzi bi u Srbiju i Crnu Goru trebalo da dođu početkom sledeće godine. O tome je postignuta načelna saglasnost u ministarstvima zdravlja ove dve države. U Beogradu sam razgovarao sa pomoćnikom ministra profesorom dr Predragom Sazdanovićem i državnim sekretarom profesorom dr Berislavom Vekićem, a u Podgorici sa ministrom prof. dr Budimirom Šegrtom.“ – kaže Šupica.

Takođe, obezbedio je da dvoje dece iz Srbije do 18 godina sa ortopedskim problemima, kojima je potrebna hirurška intervencija, budu besplatno zbrinuta u bolnici „Dameron“ u Stoktonu, nedaleko od kalifornijske prestonice Sakramenta.

Poziv je upućen lekarima iz Srbije i Crne Gore, da dođu u ruski grad Kalinjingrad, da se pridruže timu doktora iz Sakramenta koji sledećeg meseca dolaze u taj grad, da bi izvršili niz operacija i da se upoznaju  sa načinom njihovog rada, što će za obe strane biti od koristi kad Amerikanci doputuju u Beograd. U planu je da nekoliko operativaca iz Kalifornije doputuje u Beograd, koji bi imali zadatak da provere uslove za rad i obezbede opremu.

„Zamisao da se napravi ova akcija dala mi je gospođa Džozi Everet iz organizacije „Srce srcu“. Zamolila me je da predložim dve ili tri države u ovom delu Evrope gde bi njihovi hirurzi mogli da operišu, uz uslov da su prilike u tim državama bezbedne. Koliko znam, nije ograničen broj operacija, niti vreme trajanja turneje, a lekari iz SAD sve će raditi besplatno. Oni plaćaju troškove puta i ishrane, tražili su samo da domaćini obezbede smeštaj. Posle operacija, držaće predavanja i obuku kolegama iz Srbije i Crne Gore“ – reči su Miloša Šupice.

Miloš Šupica rođen je u Plaškom u Lici, a u Sjedinjenim Američkim Državama živi od 1960. godine. Razumevajući teškoće i probleme sa kojim su se susretali njegovi sunarodnjaci u bivšoj Jugoslaviji a pogotovo 90-ih godina, pronašao je način kako da im pomogne a to i danas radi.

Osnovao je udruženje „Spasimo srpsku decu“, i uz pomoć članova udruženja maksimalno su pomagali deca sa ovih prostora da lakše prežive ratne nedaće. Organizacija na čijem je čelu Šupica je slala hranu, odeću ,sanitetski materijal i sada uz pomoć organizacije „Heart to heart“ („Srce srcu“) iz Sakramenta, želi pomoći deci koja imaju srčane mane da se besplatno operišu i nastave normalan život.

Toliko je bio uporan u svom radu da je 1994. kod predsednika Bila Klintona izdejstvovao da srpski ranjenici mogu da dolaze na lečenje u SAD bez prolaženja imigrantske procedure, pa je njegova humanitarna organizacija zbrinula  i lečila u SAD ukupno 130 ranjenika iz BiH i Republike Srpske, svih nacionalnosti.

SVAKA ČAST!

SJAJNO



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login