Završene Ljubičevske konjičke igre

DOGAĐAJI  
Završene Ljubičevske konjičke igre

SJAJNE VESTI IZ LJUBIČEVA!

Tradicionalno od 1964. godine, prvog septembarskog vikenda u Požarevcu se održavaju Ljubičevske konjičke igre.

Ljubičevske konjičke igre su dvodnevni praznik požarevljana i svih ljubitelja konjičkog sporta i konjičkih veština. Na takmičenje dolaze moderni vitezovi, hrabri momci, na odabranim konjima koji se tamiče u seči sabljom, kurirskom jahanju, gađanju kopljem, strelom i topuzom.

Pre nego što takmičenje počne, učesnici položu svečanu zakletvu kojom se obavezuju da će se nadmetati sportski i viteški. Učešće u ovogodišnjem programu igara uzeće, pored domaćih, ekipe iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske. Za titulu viteza ove godine se prijavilo 19 takmičara.

Pored kasača, galopera, preskakanja prepona i dresure, tu su i atrakcije Ljubičevski višeboj, izložba konja, voltižovanje dece, početne vežbe u savlađivanju konjičkih veština, gde deca stara od 2 do 6 godina ih izvode uz pomoć svojih trenera, a smisao vežbi je u privikavanju na konja, održavanje ravnoteže.

Glavnog takmičarskog dana Ljubičevskih konjičkih igara održane su dve asačke i četiri galopske trke. Prethodila im je utakmica u preskakanju repona i voltižovanje dece.

U glavnoj galopskoj trci Kup Ljubičeva pobedilo je grlo El Dorado, vlasnika Aleksandra Despotovića.
Pobednik Ljubičevskih konjičkih igara, kome je ovo peta pobeda, je Davorin Živković a pobedu mu je donelo nekoliko sekundi prednosti u kurirskom jahanju.
Kao pobedniku pripala mu je nagrada crveni viteški plašt, sablja i ček na 400.000 dinara, a to mu je svečano uručio gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić.

„Ponosan sam što sam po peti put postao pobednik ljubičevskog višeboja. Zasluga pripada i mom konju koji je pripomogao da dođem do pobede. I sreća mi je ovoga puta bila više naklonjena nego drugim takmičarima“ – zahvalio se Davorin Živković.

Iako postoji više od pola veka na Ljubičevskom višeboju, da li zbog tradicije ili nečeg drugog, do sada u njemu nije učestvovala ni jedna žena. Ove godine jedna se ohrabrila i želi da učestvuje:

„Ja ću da učestvujem u višeboju, pitaću moje drugare da mi se pridruže, ali u ženskim uniformama“ – spremna je Matilda Mirković, voltižerka Konjičkog društva „Knez Mihailo“ iz Požarevca.

Za narednu godinu, grad se već priprema da obnovi objekte na hipodromu, a želja im je da se cela Srbija pridruži manifestaciji koja je izrasla iz tradicije srpskog naroda.

Ove godine broj posetilaca je bio manji u odnosu na prošlu godinu, a organizatori to opravdavaju ekonomskoj situaciji u državi, ali su uvereni da će sledeća godina biti mnogo bolja.

Ljubičevske konjičke igre koštale su 18,5 miliona dinara od kojih je budžet grada obezbedio 10,5 miliona.

Uručenjem prigodnih poklonima najmlađima, završene su 52. Ljubičevske konjičke igre u Požarevcu. Do sledeće godine u isto vreme veliki pozdrav.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login