Održana radionica za mlade aktiviste i volontere u Čajetini

HUMANOST, KAMPANJE  
Održana radionica za mlade aktiviste i volontere u Čajetini

SJAJNE VESTI IZ ČAJETINE!

U biblioteci u Čajetini, održana je radionica za mlade, omladinski aktivizam i volonterizam, kao deo programa obuke u okviru projekta Unapređenje rada dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Udruženje građana Zlatiborski krug, koje postoji već 13 godina, realizuje programe u oblasti socijalne zaštite. Od maja ove godine, pružalac je socijalnih usluga Pomoć u kući za stara lica i Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“ u Čajetini. Za vreme ova četiri meseca, usluge su se, kroz saradnju sa lokalnom samoupravom i lokalnim organizacijama i institucijama, unapredile i dalje se razvijaju, na opšte zadovoljstvo.
U ovom trenutku Dnevni boravak „Zračak“ koristi desetoro dece sa različitim smetnjama u razvoju, a pomoć u kući za stara lica trenutno obuhvata 56 korisnika u selima opštine Čajetina.

Za ove usluge potrebni su volonteri pa je Zlatiborski krug pokrenuo Volonterski socijalni sevis 2011. godine, a zbog odlaska mladih na školovanje u druga mesta, potrebno je redovno uključivanje novih volontera i organizovanje edukativnih programa za njih. Za volontere početnike je planirana obuka kroz četiri radionice na kojima će se učesnici na zabavan i kreativan način upoznati sa osnovama omladinskog aktivizma i volonterizma, razvijati svoje socijalne veštine, komunikaciju, toleranciju, razumevanje različitosti i sve ono što je potrebno za rad sa korisnicima.

Tokom 2013. godine, Zlatiborski krug je realizovao projekat pomoći starim licim a osim stručnjaka koji su zaduženi za rad sa korisnicima Volonterskog socijalnog servisa, geronto-domaćicama koje odlaze na teren priključuju se i mladi volonteri. Polovinom maja započet je veliki poduhvat kojim je planirano uređivanje i opremanje prostorije Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju, kao i obuka 15 novih volontera, koji će se uključiti u rad Volonterskog socijalnog servisa. Nakon obuke, mladi se odlučuju za volonterske aktivnosti u skladu sa svojim afinitetima, a najveći broj njih pomaže u pružanju socijalnih usluga koje obezbeđuje Zlatiborski krug.

Na nedavno sprovedenoj anketi, korisnici usluga Dnevnog boravka, su izrazili veliko zadovoljstvo radom „Zračka“, njihovim volonterima kao i angažovanjem pružaoca usluge.

Budite i vi deo nekog humanog tima koji će pomoći ljudima kojima je to potrebno.

SJAJNA AKCIJA!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login