Jubilarni 50. Mokranjčevi dani u Negotinu od 10. do 16. septembra

DOGAĐAJI, KULTURA, MUZIKA  
Jubilarni 50. Mokranjčevi dani u Negotinu od 10. do 16. septembra

SJAJNE VESTI IZ NEGOTINA!

Od 10. do 16. septembra 2015. godine u Negotinu se održavaju jubilarni 50. „Mokranjčevi dani„.

Pedesetogodišnji jubilarni „zlatni“ festival je ujedno i jedan od najstarijih i najuglednijih muzičkih festivala koji se održavaju u Srbiji. Festival je posvećen srpskom kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu koji je rođen u Negotinu 1856. godine.

Finansijsku podršku muzičkom festivalu su obezbedili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Negotin. Tu je i medijski prijatelj Festivala, Portal East Side, koji će najavama i praćenjem negotinskih muzičkih svečanosti dati svoj doprinos.

„Festival „Mokranjčevi dani“ ne znači samo omaž imenu i delu našeg muzičkog velikana, već je i spona sa budućnošću u kulturološkom, ne samo muzičkom smislu. Sa Mokranjcem čuvamo svoju istoriju, tradiciju i prepoznatljivost u Evropi, pa i u svetu. Sa pedesetim jubilarnim Festivalom smo učinili mali iskorak u koncepciji programa prema publici“ – ističe direktor Festivala, Dragana Knežević.

Svečano otvaranja 50. Festivala je u četvrtak, 10. septembra, kada će na Gradskom trgu biće ozvaničena festivalska postavka i zajednička izložba „Mokranjac – Zlatni album“, nastala u saradnji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i Muzeja Krajine. Zatim od 20 sati hor „Viva Vox“ sa dirigentom Jasminom Lorin, provesti nas kroz muzički opus stevana Mokranjca.

Podizanju festivalske zastave, uz već pomenute uobičajene delove scenarija, prethodiće i fanfare sa balkona rodne kompozitorove kuće.

Oko 17 sati u dvorištu rodne kuće Stevana Mokranjca, biće priređen čin polaganja cveća na spomenik velikom srpskom kompozitoru, uz pozdravne reči zvaničnika grada i Republike.
Prvo festivalsko veče u petak 11. septembra od 19 sati na velikoj sceni doma kulture „Stevan Mokranjac“, počeće Natpevavanja na kome će nastupiti čak šest horova iz okruženjai jedan iz Srbije:

– Hor Sound iz Bukurešta
– Nazim Hikmet iz Istanbula
– Ave iz Ljubljane
– Elegija iz Moskve
– Kalamaria Choir iz Soluna
– Angel Manolov iz Sofije
– i predstavnik Srbije: Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo.

Svojim programima, oni će učiniti omaž našem muzičkom velikanu. Obavezna kompozicija 50. Festivala je Mokranjčeva Druga rukovet, a nastupe horova ocenjivaće žiri u kome će biti dirigenti Vladimir Kranjčević i Darinka Matić Marović i muzikolog dr Branka Radović.

Pobedniku će pripasti prestižno festivalsko priznanje Zlatna statueta Stevana Mokranjca, poznato delo akademskog vajara Nebojše Mitrića.

Publika će moći da prisustvuje i otvaranju izložbe slika akademika Nedeljka Gvozdenovića a njegova umetničkih dela biće izložena u Galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“, u petak 11. septembra u 18 sati.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login