Kupusijada u Mrčajevcima od 11. do 13. septembar 2015. godine

DOGAĐAJI, PROMOCIJA SRBIJE  
Kupusijada u Mrčajevcima od 11. do 13. septembar 2015. godine

SJAJNE VESTI IZ MRČAJEVACA!

Od 2003. godine Mrčajevci su domaćini tradicionalne „Kupusijade“, a ove godine ona se održava drugog vikenda septembra, od 11. do 13. septembra 2015. godine.

U Mrčajevcima kod Čačka svake godine od prilike u isto vreme – u septembru održava se kulturno-turistička manifestacija pod nazivom „Kupusijada“, koja traje tri dana i to je najčešće za vikend.
Kupusijada je takmičarskog karaktera. Takmiči se u pripremanju kupusa iz zemljanog lonca, popularni svadbarski kupus. Stručni žiri će doneti odluku ko je najbolji „kupus-majstor“ a posetioci će imati priliku da degustiraju ovo popularno jelo bez obaveze ocenjivanja.

Za pobednike, tačnije tri prvoplasirana kuvara planirane su i nagrade: Zlatni, Srebrni i Bronzani lonac koji će biti napunjeni i novčanom nagradom, a kojom zavisi od plasmana.

Pored uživanja u domaćim specijalitetima brojni posetioci imaju priliku da vide niz kulturno-umetničkih događaja, izložbe ručnih radova kao i poljoprivrednih proizvoda i opreme. Organizuje se fijakerijada, revijalna fudbalska utakmica, a goste svaki dan zabavljaju kulturno-umetnička društva i poznati pevači narodne muzike.

Mrčajevci su naselje u Srbiji u opštini Čačak u Moravičkom okrugu i nalaze se na polovini magistralnog puta između Čačka i Kraljeva. Karakterišu ga stara seoska domaćinstva, sa tradicionalnim običajima svojstvenim ovom kraju. Odlikuje se blago umerenom kontinentalnom klimom koja omogućuje dobre uslove za razvoj poljoprivrede.

A kakav bi mi bili narod kada se ne bi sudili, dokaz je i ova manifestacija.
Milorad Jevđović, meštanin koji ima 70 godina, smatra se jednim od osnivača Kupusijade, pa koristeći to pravo 2008. godine obraća se Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije, da bi Kupusijadu zaštitio kao svoje autorsko delo, ali od tada svake godine to stečeno pravo mora da brani pred sudom. Opština Čačak je izgubila sudsku parnicu dokazivanja, pa i Mesna zajednica Mrčajevci. I ta parnica je rešena u njegovu korist, ali se MZ Mrčajevci žalili na tu odluku.
Da li će i ko tužiti ove godine ne znamo, a mi pozivamo zainteresovane posetioce da dođu i uživaju u dobrom provodu, da probaju tradicionalni svadbarski kupus.

Prijatno i uživajte!
SJAJNA MANIFESTACIJA!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login