Orlovi preleteli Finsku i otišli u četvrtfinale EP

KOŠARKA  
Orlovi preleteli Finsku i otišli u četvrtfinale EP

SJAJNE VESTI IZ LILA!

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je ekipu Finske rezultatom 94:81. Ovim rezultatom ekipa Srbije je stigla u četvrtfinale i u utorak će odmeriti snage sa Česima koji su nadjačali ekipu Hrvatske. Bolji iz tog duela ulazi u 4 najbolje selekcije na našem kontinentu.

TOK UTAKMICE:

#Prva cetvrtina#
I utakmica osmine finala između Srbije i Finske je krenula, a prvi napad za Srbiju izborio je Kuzmić skokom – prilikom podbacivanja lopte. Nadamo se da ćemo na kraju zapevati pobedničku pesmu.
Teodosić ubacuje prvu trojku i asistira Kaliniću za 5:3 u prvom minutu. Da nisu Finci lak plen, to dokazuje Salin sa svojom drugom trojkom i vođstvo 7:8, dok naši uzvraćaju promašajima. Nameštaju naši ruku za šut, ali Finci su neumoljivi. Oni nemaju problema sa šutom za trojku pa trećom trojkom iz četvrtog pokušaja preko Hafa odlaze na 11:15 u šestom minutu. Ne mogu naši igrači još uvek da pronađu način da zaustave poletne Fince koji maksimalno koriste svoje najjače oružje – trojke. U 7. minuti prednost Finaca je 13:20. Morao je Đorđević da uzme tajm-aut u tom sedmom minutu, jer izmene koje je pravio nisu pomogle. Uneo je Nemanja Nedović potrebnu živost u igru, odmah ukrao loptu i položio za 17:20 u osmom minutu, ali je već u sledećem napadu dobio tehničku, jer je prema ocenama sudijske trojke simulirao faul u nameri da iznudi loptu za Srbiju u napadu. Urodio je tajm-aut plodom, i prva četvrtina završava sa 23:24 – dobro smo uspeli prići protivniku.

#Druga cetvrtina#
Kreće druga četvrtina, ali start mnogo ne obećava jer Finci koriste našu lošiju igru i povećavaju prednost na 23:30. Pokušava Đorđević stalnim izmenama da promeni i ritam u igri i rezultat ali samo je Raduljica taj koji nas „čupa“ i drži u igri, pa sa osam poena približava našu ekipu na 31:32. Nije dovoljan samo Raduljica, potrebni su i drugi igrači da se maksikalno angažuju da stignemo i prestignemo upornog protivnika – u 16. minutu je 35:37. Osećaju ORLOVI da mogu slomiti otpor protivnika kada je Teodosić ubacio trojku za preokret koji je potvrdio sa penala za 40:37. Nikako da se „odlepimo“ ali smo uhvatili korak i kontrolišemo rezultat. Sve to najviše zahvaljujući Raduljici koji iz reketa ubacuje loptu u obruč i imao polovičan učinak sa penala za 44:41 u 19. minutu, a Dragan Milosavljević povećava vođstvo Srbije na 46:41. Polako dolaze stvari na svoje mesto, uspeli smo da napravimo odličnu seriju 19:9, sada možemo odahnuti i kontrolisati meč. Zahvaljujući dobroj odbrani i slobodnim bacanjima Nedovića na poluvreme odlazimo sa prednošću 48:43.

#Treća četvrtina#
E, sada dolazi ključna četvrtina utakmice, gde Srbija „otkačuje“ svoje rivale. Da li će tako biti i ovaj put videćemo. Srećno momci, idemo!
Počinje Raduljica da daje koševe, povezao je četiri koša za redom, ali se Finci nedaju. Ponovo kreću trojkama i u 23. minuti rezultat je nerešen 52:52. Biće velike borbe – Finci su uporni ne odustaju od prepoznatljive igre, šut za trojku, koja im polazi za rukom. Bori se Raduljica kao lav, jedini se svojom izvanrednom igrom suprostavlja protivniku. Ostali igrači reprezentacije Srbije se još traže. U 25. minutu umorni Raduljica otišao je na predah posle 25 ubačenih poena uz fantastičan šut iz igre 10/11, dok je Kalinić napravio faul u napadu nad Vilsonom pri rezultatu 58:55 u 26. minutu. Nije ovo ona ubitačna četvrtina kao u prošlim mečevima. Tvrd su orah Finci, Bogdan Bogdanović je ubacio trojku za 61:57 u 27. minutu. Pogađa Kalinić uz zvuk sirene, pa Bjelica za plus sedam 66:59. Zahvaljujući izvanrednom Raduljici treću četvrtinu završavamo sa plus 7 i rezultat je 71:64.

#Četvrta četvrtina#
Nije kako smo se nadali, ali nastavak počinje. Nadamo se da će prednost od 7 koševa biti dovoljna zaliha za pobedu.
I … kreću poslednjih deset minuta meča, kreću onako kako se poželeti može – trojkom Bogdanovića 74:66. Nastavljaju se trojke, dve pogađa Simonović i jedna od strane Ercega 83:70. Ono što su radili Finci u početku meča došao je i red na nas. Pogađaju se trojke, a protivnik deluje izgubljeno pa naša prednost raste i u ovim trenutcima pobednik je poznat jer u 35. minutu 87:70. Iskusnom igrom i strateškim potezima trenera Đorđevića slomili smo otpor Finaca i završili utakmicu sa plus 13 konačnih 94:81.

Bravo „Orlovi“!
I kako reče Saša Đorđević: „Ključ je – mir u glavi, vatra u srcu“.
Pogledajte zanimljive detalje iz meča:

SREĆNO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login