Staša Gejo – Nebrušeni dijamant sportskog penjanja

INTERVJU, OSTALI SPORTOVI  

SJAJNE VESTI – INTERVJU SA STAŠOM GEJO!

1. Ko je STAŠA GEJO?
– Sebe smatram veoma ambicioznom, upornom i svestranom skoro – osamnaestogodišnjakinjom koja se bavi ne tako uobičajenim i ne tako znanim sportom u Srbiji. Naime, odrasla sam uz sportsko penjanje i uspela sam da predanim radom pokorim svet i postepeno dođem do titule juniorske prvakinje sveta! Možda zvuči tako prosto nekome ko ovo čita i prvi put čuje za mene, ali svi koji me poznaju znaju kako je trnovit bio put do ovakvih priznanja. Počela sam da se takmičim u sportskom penjanju jako mlada i vrlo brzo zakoračila na tlo Evrope. Tamo sam imala i šta da vidim: ogromne stene u sportskim halama pune penjača svih uzrasta, od rekreativaca do čistih profesionalaca. Toga u Srbiji još uvek nema, iako se već duže vreme radi na popularizaciji sporta. Vrlo brzo su porasle moje ambicije ali i dostignuća i uslovi koje sam imala jednostavno nisu mogli da me isprate u tome. Tako smo roditelji i ja bili prinuđeni da putujemo po Evropi kako bih mogla da odradim kvalitetne pripreme za sezonu. Sezona iz sezone je bila sve bolja, ređala sam medalje i finala na evropskim kupovima za mlade. Istovremeno sam sa lakoćom završavala školske obaveze i pohađala Muzičku školu u Nišu. Uz sportski apetit je rastao i obrazovni i tako sam na kraju završila u Mariboru gde i sada treniram i pohađam IB međunarodni program. Violu sviram mnogo ređe nego pre, jer sam zbog manjka vremena morala da se odreknem muzičke škole.
Imam najboljeg trenera (Gorazd Hren) i najbolju ekipu (C-Team) na celom svetu. Nikad se nisam pokajala što sam se preselila, ali s ljubavlju takmičim i predstavljam boje Srbije i ponosna sam odakle dolazim. U zadnjih godinu dana sam ostvarila neverovatan napredak u sportskoj formi, ali i u školi, a već vidim da će sledeća godina biti jos uzbudljivija!

2. Da li Staša voli kafu, čokoladu ili nutelu?
Staša Gejo obožava kafu bez šećera, može sa mlekom, može i bez, apsolutno omiljeni napitak! Čokoladu i nutelu je volela nekad, ali od kako je prestala da konzumira šećer i slatkiše, čokolada i nutela nisu više privlačne …

3. Znamo da je tvoja majka Vesna bavila istom sportom, a otac Slobodan je alpinista. Verujemo da je priča o slobodnom penjanju rezultat ljubavi roditelja prema tebi. Šta za tebe znači taj vid podrške? Da li ćeš i ti svoje potomke usmeravati na isti put?
– Geni koje sam nasledila od roditelja su verovatno najveći krivci za ovakav život koji vodim, ali drugačiji mi se verovatno ne bi ovoliko dopao. Roditelji su me upoznali s penjanjem, vaspitali i odgajili njime i još uvek nas najviše povezuje. Oni su moja najveća podrška za koju sam sigurna da će uvek biti prisutna. Volela bih naravno, kao i svaki drugi sportista da i moji potomci krenu mojim stopama i da upoznaju čari penjanja, ali ih neću prisiljavati ukoliko budem videla da ih ne bude privuklo kao što je mene.

4. Šta smatraš svojim najvećim uspehom do sada?
– Najveći uspeh do sada je prošlonedeljna pobeda na junirskom svetskom prvenstvu u Arku u Italiji.

5. Znamo da sada sviraš Violu a nekada si svirla i violinu. Šta pronalaziš u sviranju?
– Muzika me duhovno ispunjuje i predstavlja nepresušni izvor energije. Ona me leči, umiruje ali isto tako i budi i motiviše.

6. Čuli smo da voliš matematiku i fiziku. Da li smo dobro informisani?
– Veoma ste dobro informisani! Matematika i fizika, ali isto tako i hemija, su moji omiljeni predmeti i jedan savršen spoj. Rado učim, vežbam i radim na veštini u ovim predmetima, zato mi nije teško da pripremam za testove u školi i za takmičenja iz znanja.

7. Šta pomisliš na pola puta do vrha stene?
– Pomislim: „Sada još toliko. Možeš do kraja, ali korak po korak – pokret po pokret. Ne gledaj suviše visoko da te ne iznenadi ono što ti je ispred nosa.“

8. Možeš li nam napraviti razliku između tvojih disiplina?
– Moja omiljena je bouldering: teški problem na niskim stenama koje treba savladati u što manjem broju pokušaja; pada se na strunjače jer osiguranje užetom nije potrebno na toj visini. Omiljena mi je jer u njoj dolazi do izražaja snaga, eksplozivnost, koordinacija, brzina razmišljanja i psihička snaga, kao i mnoge druge prednosti koje se razlikuju od pojedinca do pojedinca. Napetost sve vreme traje a treba biti vešt u savladavanju samog sebe, ne samo drugih.
Što se tiče težinskog penjanja, gde je cilj popeti dugačak smer na velikoj steni (ovde su penjači osigurani užetom) koji treba popeti što više. Njega karakterišu druge lepote poput izdržljivosti, sklada u pokretima i brzo rešavanje postavljenog problema. Ono je suprotno boulderingu iako današnji postavljači smerova sve više žele da zbliže ove dve discipline.
Treća i najrazličitija disciplina je brzinsko penjanje – sama reč kaže, brzo penjanje. Ukratko, trkanje na oficijalnoj stazi od 15m.

9. Koji je tvoj najveći neuspeh kada je u pitanju tvoja disciplina?
– Neuspeh, šta je to? Šalim se naravno, ali sam na svakom juniorskom takmičenju bila u finalu u boulderingu, tako da je najlošiji rezultat bio 5. mesto. Međutim, definitivno najgori je 47. mesto na mom prvom seniorskom svetskom kupu pre par godina.

10. Da li Staša sme da se se pita za trenutni status?
– Imam „status športnika“ na II gimaziji Maribor, trenutno jedini važeći koliko znam 🙂

BONUS PITANJE: Šta Staša Gejo misli o našem projektu SJAJNE VESTI?
– Sjajne vesti su stvarno sjajne, pozitivne, ukratko – drugačije od onoga što nam se servira svakodnevno i nadam se da će projekat vrlo brzo dostići svoj željeni sjaj!

Stašo, želimo ti uspeh i sve najbolje u daljem bavljenju sportom i u životu. Neka te svaka sreća prati i nadamo se da ćeš naz brzo obradovati novom medaljom.
– Ja sam počastvovana da budem prva intervjuisana na vašem sajtu SJAJNE VESTI.
Ćaoooo!

Pogledajte kako izgleda jedno Stašino penanje:

BRAVO STAŠO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login