Završen LIFFE 2015 – Prva nagrada za film „Ničije dete“

FILM  
Završen LIFFE 2015 – Prva nagrada za film „Ničije dete“

SJAJNE VESTI: GRAN-PRI ZA „NIČIJE DETE“!

Srpski reditelj Vuk Ršumović dobitnik je gran-prija „Žika Pavlović“ na ovogodišnjem Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE) za film „Ničije dete“.

Na dodeli nagrada reditelj Vuk Ršumović je kazao da mu ova nagrada posebno znači zato što je bio student Živojina Pavlovića na Fakultetu dramskih umetnosti. Vuk dodaje da je Ž.P. bio fantastičan pedagog i neverovatan sinesta, te da je napravio više remek dela, a neki od tih filmova su jako uticali na njega.

Druga nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Vinka Moderndorfera za film „Inferno“, a treća Gorana Radovanovića za film „Enklava“.

Nagradu „Zlatni lešnik“ za najbolju žensku ulogu podelile su glumica Inti Šraj za ulogu u filmu „Do balčaka“ i Jovana Stojiljković za ulogu u filmu „Panama“. „Zlatni lešnik“ za najbolju mušku ulogu ravnopravno je dodeljena glumcima dečacima Filipu Šubašiću koji igra u „Enklavi“ i Denisu Murtiću za film „Ničije dete“.
Specijalno priznanje potshumno je dodeljeno glumcu Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću za „izvanredni poluvekovni doprinos kulturi regiona“, kao i hrvatskom reditelju Ognjenu Sviličiću za film „Takva su pravila“.

O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu:
– Branko Šmit, reditelj iz Hrvatske
– Branko Baletić, reditelj iz Crne Gore
– i srpski glumac Branislav Lečić.

Organizator LIFFE bio je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji Ministarstvo kulture, grad Leskovac i Filmski centar Srbije.

O FILMU NIČIJE DETE:
Film „Ničije dete“ je baziran na fascinantnoj, istinitoj priči o divljem dečaku (u filmu ga igra Denis Murić).
U rano proleće 1988. godine, duboko u planinama Bosne i Hercegovine, lovci među vukovima pronalaze divljeg dečaka, i ne znajući ko je, daju mu ime Haris, a lokalne vlasti ga šalju u centralno sirotište SFRJ, u Beograd. Iako su medicinske prognoze loše, vaspitač Ilke na svaki način pokušava da pomogne dečaku. Prvi znaci napretka postaju vidljivi kada se Haris veže za drugog dečaka iz sirotišta, Žiku. Međutim, po Žiku dolazi otac i on napušta dom, te Haris ponovo ostaje sam. Dok čeka Žiku da ispuni svoje obećanje i vrati se po njega, Haris izgovara prve reči, potom polazi i u školu, gde se dodatno socijalizuje. Nakon što ga je otac oterao od kuće, Žika se vraća u dom, ali više ništa nije kao pre. Pošto više ne može da se vrati u dom, nesposoban da se nosi sa novonastalom situacijom, on se ubije…
Počinje rat u Bosni i Hercegovini, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak. Po povratku u Bosnu, Haris nema gde da ode. Dok luta besciljno, nailazi na grupu vojnika koja ga vodi sa sobom. Dobija i pušku i odlazi u borbu…
Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće Art & Popcorn iz Beograda. Direktor fotografije je Damjan Radovanović kome je ovo takođe prvi igrani film.

O REDITELJU VUKU RŠUMOVIĆU:
Vuk Ršumović je rođen 1975. godine u Beogradu. Završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ima veliko iskustvo u radu na televiziji i napisao je više scenarija za kratke filmove, serije, animirane i dokumentarne filmove. Ovo je njegov prvi igrani film.

Pogledajte trejler za ovaj film:



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login