Održan 15. festival uličnih svirača u Novom Sadu

MUZIKA, UMETNOST  
Održan 15. festival uličnih svirača u Novom Sadu

SJAJNE VESTI IZ NOVOG SADA!

Od 2001. godine, Novosađane i njihove goste uvek obraduje Festival uličnih svirača, koji na ulice grada dovodi najraznovrsnije umetnike sa međunarodne i domaće scene. Ulično sviranje i nastupanje na trgovima za ove umetnike je stil života, ali i umetnost koja je doživela da ima svoje festivale i druge načine ispoljavanja širom sveta. Svaki od ovih umetnika donosi kulturu i duh svojih sredina, da bi ih pokazali posetiocima i razmenjivali sa drugim izvođačima ulične umetnosti.

Novi Sad je od 2001. godine na mapi redovnih godišnjih skupova ulične umetnosti, a posećuju ga svi najpoznatiji ulični svirači sveta, koji nastupaju i na drugim prestižnim festivalima Evrope i šire. I ovaj jubilarni petnaesti Festival uličnih svirača održan je u Novom Sadu od 3. do 5. septembra 2015. godine i protekao je u sjajnoj festivalskoj atmosferi, a za tri dana izvedeno je oko 80 različitih muzičkih i umetničkih programa na ulicama i trgovima.

Najviše interesovanja privukao je do sada neviđen street musical clash koncert riječkog sastava Let 3 i novosadske grupe Atheist Rap, kao i velika festivalska povorka koju je predvodio italijanski duvačko-bubnjarski sastav Badabimbumband i veliki otvoreni festivalski kamion na kom su bili proslavljeni bubnjar Dragoljub Ðuričić i dvadeset bubnjara.

Publika koja je došla da uživa u programu mogla je oduševljeno da prati nastup francuskog vrhunskog klovna i pantomimičara Jeana Ménigaulta, kao i šou-koncert pun gegova i visinske akrobatike italijanskog para Nando e Maila, kao i u nastupu beogradsog harmonikaša Miška Plavog, kantautora Kralja Čačka, engleskog gitariste pod umetničkim imenom The Flamenco Thief, kao i u koncertu petočlane postavke akustičara InSession iz Slovenije, koji su u Novi Sad došli u pratnji brojnih fanova.

I za naše najmlađe priređeni su bogati programi, kao i Festivalske Karaoke,u kojoj se vodila borba predstavnika novosadskih kvartova. Pobednici karaoka na poklon su dobili zanimljivu i neobičnu klupu umetnika Stefana Stanojevića, sa ciljem da se ulepša jedan deo grada. U novosadskoj Katoličkoj porti, programom pod nazivom Plesno veče, završen je ovogodišnji 15. Festival uličnih svirača. Američka desetorka Phat Cat Swinger „naterala“ je publiku da pleše na kiši uz zavodljive zvuke svinga više od četiri sata.

Šarenilo programa Festivala uličnih svirača svake godine u Novi Sad dovodi i sve veći broj turista iz zemlje i inostranstva, koja je zajedno sa muzičarima kreirala ritam uz pomoc šejkera, udaraljki i različitih instrumenata.

Tokom tri dana izvedeno je oko 80 različitih muzičkih i umetničkih programa na ulicama i trgovima, a ulaz na Festival uličnih svirača je, u skladu sa prirodom njegovog programa, kao i prethodnih godina, bio besplatan gradu.

Vidimo se do godine!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login