Bolji je pobedio – Litvanija u finalu a, SRBIJA igra za treće mesto Euro Basketa 2015

KOŠARKA  
Bolji je pobedio – Litvanija u finalu a, SRBIJA igra za treće mesto Euro Basketa 2015

SJAJNE VESTI O UTAKMICI SRBIJA – LITVANIJA!

Propuštena je velika šansa da se na Eurobasketu 2015 obezbedi direktan plasman na Olimpijske igre 2016. godine, pa će reprezentacija Srbije kartu za Rio tražiti u kvalifikacijama. Kada govorimo o kvalifikacijama nebitan je ishod borbe za bronzanu medalju jer će „orlovi“ će učestvovati na jednom od tri kvalifikaciona turnira, a svi će se održati naredne godine od 5. do 11. jula.

U nedelju od 14 časova Srbija će igrati sa Francuskom za treće mesto. Za zlato će se boriti Španija i Litvanija od 19 sati.

Posečena su krila našim „orlovima“, nisu uspeli da se plasiraju u finale Eurobasketa a pred početak meča postavljalo se pitanje koja ekipa može dobiti Srbiju, koja je u polufinale došla nadmoćno sa 7 pobeda. Litvanija jeste jak protivnik, ali naš protivnik smo bili mi sami sebi, nije nas išlo večeras ništa – ni kolektivna igra, ni šut ka košu, pogotovo forsiranje „trojki“, u suštini koš Litvanaca za nas je bio začaran.

TOK UTAKMICE:

#Prva četvrtina#
Sam početak utakmice nije mnogo obećavao. Pokušavali smo šutevima sa svih distanci da nametnemo tempo i koš razliku ali nas šut nije služio, zapravo, puna četiri minuta su prošla otkako su „orlovi“ poveli sa 7:4 pre nego što su sledeći put dali koš. Koriste Litvanci naše greške i uzaludna forsiranja i postižu deset koševa za redom. Ipak do kraja prve četvrtine hvatamo priključak koji možemo nadoknaditi minus 5 i rezultatom 17:22 odlazimo na prvu pauzu.

#Druga četvrtina#
Ni start druge četvrtine nije mnogo obećavao, protivnik je pogađao skoro sve što je hteo. Valančijunas deli blokade, Kuzminskas siguran i Litvanija u 13. minutu ide na plus 11 poena 17:28. Velika je to prednost u našoj ekipi nedostaje krvi u igri, pomalo sve deluje anemično, a ako hoćemo pobedu mora to mnogo bolje. Ponovo se dešava da Srbija ne daje koš, tri minuta su prošla a lopta neće kroz protivnički koš, mora se nešto menjati, malo adrenalina daje Raduljica zakucavanjem, ali to nije zbunilo upornu ekipu Litvanije. Ipak to daje motiva našim momcima Marković postiže trojku, Raduljica još dva koša i u 18. minutu prihvatljivi 30:35. Prekršaj nad Teodosićem koji je sa penala oba puta bio precizan i samo tri razlike za Litvance! A onda nezadrživi prodor Bogdanovića u poslednjoj sekundi prvog poluvremena, koš za 34:35, i rezultat kojim se završava prvo poluvreme. Podnošljivih minus jedan.

#Treća četvrtina#
Drugo poluvreme počinje za nas ponovo loše, kao da je neko začarao koš protivnika, puna četiri minuta ne dajemo koš, ali ako je za utehu ni Litvanci se nisu proslavili rezultat u 34. minutu 34:40. Trgli su se naši momci Bogdanović prvo postiže koš, zatim trojku. Raduljica je precizan sa linije slobodnih bacanja i sve to rezultira vođstvom Srbije na isteku 25. minuta pa je rezultat 41:40. Evo i Markovića koji svojim košem uvećava prednost, a sve to u „našoj“ trećoj četvrtini kada smo lomili protivnike, i rešavali pitanje pobednika, došao je red i na Litvaniju. Ali nije Litvanija lak protivnik. Ove večeri oni su nam najteži protivnik. Srbija na silu pokušava da se odlepi trojkama iako smo svesni da to ne ide. Koriste to naši protivnici pa iako ne igraju vrhunski opet vraćaju sebi prednost na plus pet za kraj treće četvrtine 43:48. Svi dosadašnji protivnici su slomljeni u ovoj deonici osim Litvanije – da li je to loš znak.

#Četvrta četvrtina#
Ulazimo i u poslednju četvrtinu, da li ćemo uspeti da se domognemo finala? Na nama je ta odluka, moramo dati sve od sebe da se odlepimo od Litvanaca. Kao i na svakom startu prethodnih deonica šut ne ide pa ne ide, a tek za trojku … sreća nam je što protivnik to ne zna koristiti kako treba. Zahvaljujući takvoj igri protivnika u 34. minuti Erceg je siguran sa linije slobodnih bacanja i prilazimo na 53:54. Ušlo se u završna tri minuta kada je dosuđen prekršaj Bogdanoviću, koji je blokirao Mačijulisa u pokušaju polaganja. Šta su sudije tu videle, pravo je pitanje, no semafor je pokazao 57:63, i samo 2:20 do kraja. Zonskom odbranom smo potpuno omeli igru Litvanaca, a pogodak Bjelice kao i Teodosića sa linije penala primakli su „orlove“ na 61:63. Bjelica je pokušao prodorom ali je zaustavljen, a Raduljica pravi faul na 23 sekunde do kraja. I konačno Teodosić pogađa trojku, a na semaforu samo 13 sekundi do kraja utakmice. Bogdanović gubi loptu u napadu, pet sekundi do kraja 64:66, pravi se faul nad Seibutisom koji ide na liniju za slobodna bacanja, 12 sekundi do kraja, koji je  pogodio samo prvo slobodno bacanje 64:67. Imamo napad za moguće izjednačenje i eventualne produžetke, ali … okliznuo se Bogdanović i Litvanci slave.

Izgubili smo, ne igramo u finalu, borićemo se za bronzanu medalju sa Francuskom a sve je moglo biti drugačije.

U svakom slučaju momci svaka čast na dosadašnjim pobedama, i nadamo se da vas ovaj poraz neće omesti u osvajanju BRONZE koja, da podestimo, JE ISTO VELIKA MEDALJA!

„ORLOVI“ srećno u borbi za bronzu!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login