Novi digitalni spirometar za Dom zdravlja u Vranju

MEDICINA  
Novi digitalni spirometar za Dom zdravlja u Vranju

SJAJNE VESTI ZA VRANJANCE!

Po ugledu na veće Zdravstvene centre i u Vranju su se odlučili za nabavku digitalnog spirometra, aparata za ispitivanje funkcije pluća.

Aparat, digitalni spirometar vredan 280.800 dinara, je bio neophodan Domu zdravlja u Vranju, pošto su oni jedina zdravstvena ustanova u Pčinjskom okrugu koja obavlja preventivne preglede, sistematske i periodične preglede radnika.

„Ovaj aparat za ispitivanje funkcije pluća neophodan je za preventivne preglede, odnosno sistematske i periodične preglede radnika koji rade na radnim mestima sa povećanim rizikom, kao i za izdavanje lekarskih uverenja za zapošljavanje radnika na takvim radnim mestima“ – kaže dr Minka Petrović, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu radnika.

U Zdravstvenom centru je potvrđeno da se radi i na nabavci digitalnog audiometra, čime će osavremenjivanje Službe za zdravstvenu zaštitu radnika biti kompletirano.

Spirometrija je neophodna za postavljanje konačne dijagnoze HOBP kao što je merenje krvnog pritiska značajno za postavljanje dijagnoze arterijske hipertenzije.
To je jednostavan, brz i bezbolan test koji se izvodi radi procene funkcije pluća merenjem volumena (zapremine) vazduha koji bolesnik može da izduva iz pluća posle makismalnog izdaha. Uočeno je da se ovaj metod nedovoljno koristi što ima za posledicu nedovoljno dijagnostikovanje HOBP. Pored navedenog, spirometrija se izvodi kod dijagnostikovanja i procene težine drugih bolesti disajnih organa, zatim za razlikovanje nedostatka vazduha zbog opstruktivnih ili restriktivnih poremećaja, kod ispitivanja uticaja faktora radne sredine, zatim procene sposobnosti ronjenja i određivanja profesionalne sposobnosti za neka zanimanja.
 
Spirometrijske vrednosti se izražavaju kao procenat ostvarenih tabličnih vrednosti predviđenih za određenu osobu. Na predviđene vrednosti utiče životno doba, pol, visina i etničko poreklo. Da bi se dobili tačni rezultati izvođenja spirometrij bolesnik treba da: Udahne vazduh potpuno, da zadrži dah i čvrsto stisne usne oko usnika, izduva vazduh iz pluća što jače i brže sve dok se pluća potpuno ne „isprazne“, udahne normalno i odmori se. Izdah mora da traje dok se sav vazduh ne izduva, odnosno najmanje 6 sekundi, a može da traje 15 i više sekundi.
Kao i kod drugih testova, rezultati su validni i mogu se koristiti samo ako su izvedeni   pravilno i konzistentno. Merenje se po pravilu ponavlja tri puta. Ako bolesnik oseća bolove u grudima ili kašlje u toku spirometrijskog ispitivanja to može da utiče na merenje i pojavu treba registrovati.

SJAJNO!
 



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login