Promocija radio amatera u Gornjem Milanovcu

DOGAĐAJI, ZANIMLJIVOSTI  
Promocija radio amatera u Gornjem Milanovcu

SJAJNE VESTI DONOSE RADIO AMATERI!

Povodom Dana službe telekomunikacija Vojske Srbije, vojni radio amaterski klub „Takovo“ i gradski radio amaterski klub „Gornji Milanovac“ organizovali su prezentaciju rada radio amatera.

Svi zainteresovani posetioci su imali priliku da uživaju razgledajući izložene eksponate starih i novih radio uređaja, slušajući stručna objašnjavanja kako rade radio aparati a sami radio-amateri su prikazali praktičnu uspostavu veze. Oni koji su bili zainteresovani, posebno najmlađi, mogli su se oprobati u toj ulozi, u ulozi radio-amatera. Upućen je i poziv svim zainteresovanim na pohađanje kursa za radio-operatere koji će početi 1. oktobra. Dobra vest je da će kurs za učenike osnovnih i srednjih škola biti besplatan.

Radio-amaterski pokret je u doba bivše Jugoslavije doživljavao svoje zlatne dane, iz razloga što je u velikoj meri bila koncepcija odbrane i suprotstavljanja potencijalnom agresoru. Država i vojska su u velikoj meri i na sve načine (finansijski što je najvažnije) podržavale amaterski pokret. Nakon raspada zemlje, i u doba krize, finansijska pomoć je presahnula, i amaterski pokret je morao da se osloni na sopstvene snage.

Nosilac radioamaterske dozvole mora da položi potrebne testove u svojoj zemlji, i dobija svoj pozivni znak od državnih organa (u nekim zemljama je pozivni znak vezan za operatora-osobu, dok je u drugim vezan za radio-stanicu). Pozivni znak je poseban za svakog radio-amatera i vlasnici ga često ističu sa ponosom. Nosilac pozivnog znaka koristi ga u eteru da bi legalno identifikovao svu svoju komunikaciju.
Velika je uloga rada radio-amatera posebno u teškim situacijama, što mi najbolje znamo, za vreme rata na teritoriji bivše nam države upućeno je i apelovano za pomoć, i upućeno nebrojeno poziva, kao i kada smo bili bombardovani od strane NATO-a, kao i u poslednji poplavama. Sve su to poslovi koji se obavljaju volonterski i samo velika ljubav prema radio-amaterizmu održava rad ovih divnih ljudi.

„Prošlogodišnje poplave su pravi primer da moraju da postoje radio-amateri. U tim vanrednim situacijama svi ovi naši načini komunikacija – mobilna i fiksna telefonija, interneti slične ostaju bez funkcije. Mi tada podižemo našu radio amatersku mrežu za opasnost i tada se svi radio-amateri širom Srbije uključuju“- reči su Predsednika radio-amaterskog kluba Gornji Milanovac Gorana Marjanovića.

Verujemo da će se dosta posetilaca odazvati pozivu radio-amatera i pohađati kurs.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login