Naučnica Zorana Kurbalija Novičić: Vraćam se u Srbiju

ISTRAŽIVANJA, ZANIMLJIVOSTI  
Naučnica Zorana Kurbalija Novičić: Vraćam se u Srbiju

SJAJNE VESTI!

Dr Zorana Kurbalija Novičić je naučni saradnik zaposlena na institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ u okviru Odeljena za genetiku populacija i ekogenotoksikologiju. Bavi se istraživanjima iz oblasti populacione genetike, konzervacione biologije i zaštite biološke raznovrsnosti.

Trudi se ona da svoje znanje usavrši i oplemeni sa mladim naučnicima pa je boravila na usavršavanjima na Arhus univerzitetu (Danska) i Upsala Univrezitetu (Švedska). Jedan je od osnivača neprofitnog udruženje Fab Inicijativa koja za cilj ima promovisanje nauka iz STEAM (engl. Science, technology, engenering, art, matematics) oblasti među mladima, a aktivno učestvuje u radu IS Petnica.

Za svoj predani rad nagrađena je, kao i još dvoje naučnika iz Srbije, prestižnom stipendijom „Marija Kiri“ i kao učesnica Noći istraživača provešće dve godine na jednom od najboljih Instituta u Švedskoj na Upsala Univrezitetu, gde će proučavati genetiku sa najboljim naučnicima sveta.

„… Istraživanja sprovodim na model organizmu, vinskoj mušici, Drosophila subobscura… Radiću na jednom od najboljih Instituta i meriću znanje sa najboljim naučnicima sveta, i jedva čekam da sama „plovim“ te dve godine i ponosna sam što je od 7.000 naučnika iz čitavog sveta, baš moje ime, i ime mojih kolega ušlo na listu“ – zadovoljno priča Zorana.

Svesna je činjenice da je danas teško biti naučnica u Srbiji, da država nije široke ruke i da sa 0.34 odsto finansiranja projekata iz budžeta Republike Srbije, nije dovoljno pogotovo kada se zna da u našoj zemlji ima 20.000 naučnika koji rade svoja istraživanja uglavnom oslonjeni na budžetsko finansiranje. I pored ovako skromnih sredstava, još uvek se ostvaruju dobri rezultati, publikuju se kvalitetni radovi, poseti se i po neka stručna konferencija pa čak se ode i na kraći studijski boravak.

Ali najvažnije je to da nauka u našoj zemlji definitivno postoji, s obzirom na da su uslovi katastrofalni. Možda će i država da shvati da su finansije problem, da bez njih nema rezultata, i da se mora više ulagati u mlade naučnike jer iza njih stoje rezultati.

A na pitanje da li planira da se vrati samo se nasmejala …

„Nikad se ne zna kuda će me put odvesti, ali planiram da se vratim. Srbija je od svih zemalja u regionu lider, u prednosti je, zato želim da se vratim. Tokom te dve godine ću raditi, usavršavaću se, a onda se vraćam da to svoje znanje podelim sa mladima, a to mi je i cilj“, saopštila je naučnica koja će svoje znanje o reciklaciji podeliti sa mladima tokom Noći istraživača u Reciklažnom kvartu u dvorištu Rektorata 25. septembra.

Dve godine će brzo proći a mi se nadamo njenom povratku u njenu i našu Srbiju, gde će svoje veliko i mnogostrano znanje da prenese našim mladim naučnicima.

IMA NADE ZA SVE NAS!
BRAVO ZORANA! SJAJNO!

Hvala autoru originalnog teksta: N. Košak



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login