Srbija izdvojila 3,3 milijarde dinara za zapošljavanje

INVESTICIJE, POSAO  
Srbija izdvojila 3,3 milijarde dinara za zapošljavanje

Vlada Republike Srbije je ove godine za aktivne mere zapošljavanja izdvojila 2,8 milijardi dinara i još 500 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ova sredstva su značajno veća nego prethodnih godina, a nadamo se da će svake godine biti povećavan iznos novca za one kojima je pomoć potrebna.

Nacionalna služba za zapošljavanje je ove godine uštedela 3,3 milijarde dinara sa drugačijom i pametnijom poslovnom politikom. Ona je na osnovu ušteda u rashodima NSZ i povećanja prihoda iz budžeta Srbije u 2015. godini povukla za 35 odsto manje sredstava u odnosu na finansijski plan, što iznosi 3,3 milijardi dinara. Po podacima od sredine 2014. godine u Beogradu je sa evidencije NSZ smanjen broj nezaposlenih za 3,9 odsto, a povećano zapošljavanje, preko te službe, za 14,5 odsto, a zahvaljujući boljoj fiskalnoj disciplini i većem punjenju budžeta NSZ inkasirala 55 miliona dinara više doprinosa na obavezno osiguranje na slučaj nezaposlenosti nego u istom periodu prošle godine. Iz ovih podataka vidi se da nezaposlenost u Srbiji polako, ali sigurno opada.

Apeluje se da se nova radna mesta ne otvaraju u javnom sektoru, odnosno da se ne povećava birokratija, već se zapošljava u sektoru privredesamozapošljavanju i u novootvorenim kompanijama koja dolaze u našu zemlju otvarajući nove fabrike ili pogone.

Od samog početka primene Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, otvorena je mogućnost zaposlenja u realnom sektoru. Podatak je ohrabrujući jer svi oni koji su otišli iz javnog sektora učinili su to ili odlaskom u penziju, ili kroz socijalni program, pri čemu su na svakog pojedinca koji je napustio javni sektor, zaposlene dve osobe u realnom sektoru. Resorni ministar je juče u Vršcu prisustvovao uručenju ugovora za subvencionisanje novootvorenih radnih mesta, samozapošljavanje i ugovora o sprovođenju javnih radova, koje dodeljuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

U okviru realizacije mera aktivne politike zapošljavanja NSZ, u Vršcu je danas dodeljen 41 ugovor o samozapošljavanju, 14 ugovora kojima se 71 lice angažuje na sprovođenju javnih radova, kao i ugovor o dodeli subvencije za 27 novootvorenih radnih mesta kompaniji „Fressenius medical care“.

Nadamo se što manjoj nezaposlenosti i što boljem standardu građana!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login