„Vučilo“ igrica za učenje pravopisa

KAMPANJE, KNJIŽEVNOST, OBRAZOVANJE  
„Vučilo“ igrica za učenje pravopisa

Projekat „Vučilo – Dolina magičnih reči“ dobio je najveći broj glasova žirija i plasirao se u treći krug Centrifuge, sa još devetnaest odabranih projekata, i ukoliko “Vučilo“ bude među prvih 10 na onlajn glasanju, dobiće neophodna sredstva za razvoj ove aplikacije. Hakaton „Ideodrom2015“ je drugi krug konkursa Erste banke pod nazivom Centrifuga, a raspisan je sa ciljem da se pronađu najbolji inovativni i održivi društveno odgovorni projekti koji će biti finansirani u 2016. godini.

Ideja autorskog tima je bila, da se već prevaziđena nastavna sredstva kao tabla i kreda ili odštampani testovi zamene informatičkom pismenošću. U stvari, napravljena je obrazovna onlajn igrica za smartfon ili tablet koja pomaže u savladavanju srpskog pravopisa. Namenjena je svima koji žele da se dobro zabave jureći Vučila kroz Dolinu magičnih reči i rešavajući pritom Vučilove pravopisne mozgalice. Zabava i učenje kroz pravopis kakav do sada niste učili.

Autorski tim projekta „Vučilo – Dolina magičnih reči“ čine: Milan Petrović profesor srpskog jezika, Marijan Mišić profesor srpskog jezika, Dragan Ignjatović dizajner i ilustrator i Slavko Ilić takozvani veb-guru, poznati i kao @IT kutak.

„Vučilo je dr Haus srpskog pravopisa. On je odbegla knjiga koja Dolini magičnih reči želi da vrati sećanje na pismenost. Vučilo je mudar, ali hirovit i sarkastičan. Voli da se igra i traži od igrača da učestvuje u njegovim vragolastim igrama. Njegovo poštovanje se zaslužuje upornošću i pronicljivošću. Ko god poželi da se igra sa Vučilom, treba da se naoruža znanjem i veštinom, jer on ne trpi neznalice. Kada igru jednom pređete celu, možete da otvarate pojedinačna polja ili da igrate opciju Izazov u kojoj se sa Vučilom nadmećete je 1 na 1“ – objašnjavaju autori.

U školskim klupama u Srbiji sedi oko 850.000 učenika, i na osnovu dugogodišnjeg nastavničkog iskustva, zaključili smo da većina njih ima ozbiljan problem sa onim što mi popularno nazivamo pismenost. Negde oko 10% godišnjeg fonda časova predviđeno je za neposredno uvežbavanje pravopisne norme, a to nije ni približno dovoljno.

Autori kažu da su pronašli prostor za „Vučila“ – jer smatraju da je ovo zabavna i „zarazna“ igrica uz koju se uči pravopis. Želeli su konačno da ostvare san svakog roditelja i nastavnika, a to je da broj sati provedenih na smartfonu ili tabletu bude direktno proporcionalan stepenu i kvalitetu usvojenog znanja kod učenika.

„Ova aplikacija će biti besplatna i cilj nam je da pomognemo đacima u Srbiji. Pozivamo sve da glasaju za nju. Hajde da najpismenija stvar za klince dođe baš „iz Niš“ “ – poručuje Milan Petrović.

Oni koji žele da glasaju za „Vučila“, to mogu učiniti na adresi: http://www.superste.net/project/vucilo-dolina-magicnih-reci/ do 28. septembra, tj. danas do u ponoć. Ova igrica trenutno je prema glasovima publike na 4. poziciji!

Požurite da i vi date svoj glas projektu „Vučilo – Dolina magičnih reči“ jer samo tako možemo dobiti neophodna sredstva za razvoj ove aplikacije.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login