Nikola Tepavc sa projektom „Institut za talente“ osvojio prvo mesto

INFORMATIKA, ISTRAŽIVANJA, IT TEHNOLOGIJE, OBRAZOVANJE  
Nikola Tepavc sa projektom „Institut za talente“ osvojio prvo mesto

SJAJNE VESTI DONOSI NIKOLA TEPEVAC IZ KIKINDE!

Na završnoj konferenciji Lokalne akademske mreže na kojoj je sedmoro mladih briljiralo predstavljajući probleme koje vide u Kikindi i njihovo rešavanje, ideja „Institut za talente“ Nikole Tepavca osvojila je prvu nagradu.

Opština Kikinda u saradnji sa Kancelarijom za mlade i organizacijom „LiderNet“ otvorila je konkurs za mlade na kojem su mogli da učestvuju svi studenti i fakultetski obrazovani mladi ljudi sa svojim idejama kojim rešavaju neki problem ili potrebu mladih uopštini Kikinda. Odziv je bio dobar pa je na konkurs stiglo jedanaest ideja, a sedam je bilo predstavljeno u petak na Završnoj konferenciji.

Obezbeđene su i tri nagrade u vrednim poklonima, kao i mogućnost da najbolje ideje budu i realizovane naredne godine. Projekat „Institut za talente“ Nikole Tepavca briljantnog studenta novosadskog FTN i mladog pronalazača u oblasti robotike, osvojio je prvo mesto:

„Izuzetno mi je drago što sam osvojio ovu nagradu, pre svega ova nagrada mi nije važna zbog neke novčane vrednosti koju nosi taj računar, već zbog ozbiljnosti koja ide s tom nagradom. Nagrađen je projekat koji je budućnost ovog grada i države. Institut za talente je zamišljen kao institut gde bi osnovci i srednjoškolci pa čak i građani mogli da dođu i saznaju sve što ih zanima. Naime, svaki građanin Kikinde, bez obzira na njegovo obrazovanje i znanje, može da dođe da nauči nešto novo ili sarađujući sa stručnjacima započne neko svoje istraživanje“.

Drugo mesto i desktop računar osvojio je Stefan Ostojić sa projektom „Omladinska scena“, a treće mesto pripalo je Jeleni Blanuši za ideju kojom rešava problem nedovoljnog kulturnog sadržaja za mlade. Jelena Blanuša je nagrađena sa tablet računarom, a nedavno je dobila nagradu za knjigu Pseudoton.

Sedmoro mladih sugrađana prezentovalo je na završnoj konferenciji programa „Lokalna akademska mreža“ ideje iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture, ekologije ili bezbednosti, koje se odnose na svakodnevni život ove populacije i njihove probleme. Kancelarija za mlade razvija je program „Lokalna akademska mreža“ koji podrazumeva izradu baze podataka naših studenata. Ideja je da najbolji projekti uđu u budžet za narednu godinu i budu realizovani. U budžetu su planirana sredstva koja su namenjena mladima bez obzira da li se radi o podršci kroz stipendiju ili neke druge aktivnosti.
Lokalnu akademsku mrežu je osmislio i plasirao tim nevladine organizacije „LeaderNet“ iz Bečeja, a jedan od osnivača Zoran Subotički, objašnjava:

„Na državnom nivou ne postoji nikakav program za brigu o mladim ljudima koji stiču obrazovanje, a pogotovo ne postoji program za integraciju akademskih građana u javne tokove lokalnih zajednica. Kikinda ovom konferencijom potvrđuje da joj je do programa stalo i da je lokalnoj samoupravi stalo do njenih studenata. Lakše je pozvati i razgovarati o urbanizmu Kikinde sa nekim ko je arhitekta iz Kikinde nego sa nekim ko je iz Svilajnca“.

Lokalna akademska mreža je uvrstila program integracije studenata u javni i privredni život njihovih lokalnih zajednica. Osim u Kikindi, ovaj program se realizuje u još 15 gradova Vojvodine.

Mladi i ambiciozni studenti šansa je pred vama, iskoristite je!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login