Danas je međunarodni dan starijih osoba

DOGAĐAJI  
Danas je međunarodni dan starijih osoba

SJAJNE VESTI O DANU STARIJIH OSOBA!

1. oktobar je međunarodni dan posvećen starijim osobama, ove godine se održava pod sloganom „Osobe 60+, računajte na nas“. Međunarodni dan starijih osoba ustanovljen je 1990. godine rezolucijom Generalne skupštine UN, a u Srbiji je prvi put obeležen naredne godine. Obeležavanje ovog praznika ima za cilj podizanje svesti o problemima koji pogađaju stare, kao što su zanemarivanje i zlostavljanje. Pre svega to je i dan zahvalnosti starijim osobama za doprinos koji su dali i daju društvu.

Briga o starijima osobama nije samo obaveza porodice, već celokupnog društva koje mora iskoristiti sve raspoložive potencijale civilnog društva, kako bi se napravili razni programi koji bi starijim osobama omogućili aktivno društveno sudelovanje, samoispunjenje i nezavisnost. Posebno ih treba usmeriti na uključivanje u sve oblike odlučivanja o njihovoj bolesti i budućoj brizi o zdravlju. Svakako treba napomenuti da je nužno razviti oblike pomoći i podrške porodicama koje same brinu o svojim starijim i nemoćnim članovima i tako omogućuju da starije osobe ostanu u svom domu.
Mnogo je starijih osoba uzrasta 65 godina i više hospitalizovano zbog neke od bolesti srca i krvnih sudova, zbog neke maligne bolesti ili sa dijagnozom bolesti koštano-mišićnog sistema i vezivnog tkiva. Posebno treba napomenuti da rizik od obolenja demencije, naglo raste sa povećanjem godina starosti.
Važno je napomenuti da naše društvo napravilo domove za stara lica sa namerom da tu u društvu svoje generacije provode „treće doba“, jer samo tu se oni mogu najbolje osećati i naći reči međusobnog razumevanja. No, mi tu kulturu još nismo dostigli, jer za nas je još uvek „sramota“ da su starije osobe u domu sa svojim društvom. Međutim nije nas sramota da ih „ćuškamo“ pa se oni osećaju bezvrednim i zapostavljenim.

Obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba uključiće veliki broj zdravstveno-promotivnih aktivnosti u lokalnoj zajednici kao što su predavanja, zdravstveno-promotivne izložbe, tribine, okrugli stolovi, konferencije za novinare, javne manifestacije, koncerte, sportske događaje, bazare zdravlja i slično.

Zato, ako i vi imate nekoga sa 60+ nađita bar danas malo vremena da mu se posvetite i vratite mu bar deo od onoga što je on učinio za vas.

BUDI HUMANI, ODVOJITE MALO VREMENA ZA NAŠE BAKE I DEKE, KAO I ZA KOMŠIJE, POZNANIKE I SVE ONE KOJI SU STARI!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login