Oktobar mesec borbe protiv raka dojke

MEDICINA  
Oktobar mesec borbe protiv raka dojke

SJAJNE VESTI O MESECU BORBE PROTIV RAKA DOJKE!

Oktobar – mesec borbe protiv raka dojke, obeležava se u mnogim zemljama širom sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena, u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre. U Srbiji se svake godine registruje oko 4600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a oko 1600 žena izgubi život. Od ukupnog broja novoobolelih žena u svetu 20-30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine.

Ako se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatno lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi. Najčešće pominjani rizikofaktori za nastanak ove bolesti jesu: nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd.

Kod nas se sprovodi Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke prema decentralizovanom modelu od 2013. godine. U toku je druga godina prvog ciklusa organizovanog skrininga koji se sprovodi u 19 opština radom stacionarnih mamografa i u 23 opštine radom mobilnih mamografa. Prema dostupnim podacima zaključno sa avgustom 2014. godine, skrining mamografija je urađena kod 61.878 zdravih žena starosti od 50 do 69 godina života i otkriveno je 193 karcinoma dojke.

Obeležavajući oktobar – mesec borbe protiv raka dojke, u Srbiji se organizuje biciklistički kravan pod simboličnim nazivom „Daj pedalu raku“. Organizatori su ženski centar „Milica“ iz Vrnjačke banje, uz podršku Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“, Trag fondacije, i udruženja biciklističkih klubova i lokalnih samouprava mesta kroz koje karavan prolazi.

Želja učesnika karavana je da tog dana vožnjom bicikla podrže sve obolele od raka, i skrenu pažnju na važnost preventivnih pregleda, da bi se smanjila smrtnost i pružila šansa za izlečenje. Kravan kreće na put 3. oktobra sa Trga Republike u Beogradu, okupljanje počinje u 10 sati, a polazak je u 11 sati. Na putu do Vrnjačke banje karavan će prolaziti kroz prelepe krajeve Srbije, zadržavajući se na punktovima podrške u Kragujevcu, Čačku i Kraljevu, dok će završna manifestacija biti na trgu u Vrnjačkoj Banji.

Da bi uticali na rizične faktore koji doprinose nastanku mnogih bolesti, pa i raka dojke, maramo akcent staviti na pravilnu ishranu, regulaciju telesne težine i pojačati fizičku aktivnost.

POMOZIMO SEBI! BRINIMO O SVOM ZDRAVLJU!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login