Laćaračka kujnica na šoru

OBIČAJI, DOGAĐAJI  
Laćaračka kujnica na šoruSJAJNE VESTI IZ LAĆARKA!

Manifestacija „Laćaračka kujnica na šoru“ koju organizuje Mesna zajednica Laćarak pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovca, održaće se u nedelju, 10. oktobra sa početkom u 10 časova.

Cilj ove manifestacije je da okupi stvaraoce narodnih rukotvorina, članove kulturno umetničkih društava, udruženja žena i etno radionice koji će zajedničkim nastupom predstaviti autentičnost vojvođanske regije. Oko 30 izlagača imaće priliku da ponude proizvode domaće radinosti od ajvara, preko kolača, do suvenira, rukotvorinama i proizvoda iz srpske ali i ostalih nacionalnih kuhinja i za tu priliku su angažovana sva laćarska udruženja.

Lađarak je jedno od najvećih sela u Vojvodini u Srbiji i nalazi se u opštini Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu i ima nešto više od 10.000 stanovnika. Nalazi se na 82 metra nadmorske visine, i površina ovog atara iznosi oko 5452 hektara. Selo je nastalo još u srednjem veku, a postoji i podatak da je Lađarak u turskim zapisima zabeležen kao Lak-Jarak ili u prevodu „poljsko utvrđenje“. O poreklu sela postoje i dve legende. Prva legenda govori da je selo dobilo ime po prvom lađaru koji je pristao uz obalu Save i tu se nastanio. Po drugoj legendi koja kaže da je ovde u prošlosti postojalo malo pristanište u koje su dolazile lađe, pa otud ime sela Lađarak.

Na sam dan manifestacije kuvaće se paprikaš koji će svi posetioci imati priliku da degustiraju, a svoje umeće na manifestaciji pokazaće i učenici kuvarskog smera Srednje ekonomske škole „9. maj“ iz Sremske Mitrovice. A svi znate šta je vojvođanski paprikaš „prste da poližeš“. Tu su i drugi specijaliteti domaće kuhinje koje će pripremati udruženja žena iz Laćarka: pite, kolači pa štrudle i kako bi Balašević rekao „al se nekad dobro jelo“ i sve će biti dostupno posetiocima.

Pored muzičkog dela manifestacije za koji je zadužen muzički sastav Kvintete, u okviru „Laćaračke kujnice na šoru“ biće organizovano i mini takmičenje u pecanju, a odigraće se i nekoliko fudbalskih utakmica.

Biće to lepo druženje, vredi doći i probati neke od specijaliteta bogate vojvođanske kuhinje.

SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login