Vaterpolo: Određene grupe za Evropsko prvenstvo u Beogradu

VATERPOLO  
Vaterpolo: Određene grupe za Evropsko prvenstvo u Beogradu

SJAJNE VESTI!

Evropsko prvenstvo u vaterpolu održaće se od 10. do 23. januara 2016. godine, u srpskoj prestonici – Beogradu. Na Evropskom prvenstvu u Beogradu snage će odmeriti u muškoj konkurenciji ukupno 16 ekipa, dok će dame iz ukupno 12 selekcija pokazati svoje umeće na bazenu koji će biti montiran u najvećoj areni u SrbijiKombank areni. Ovo je verovatno jedinstvena prilika gde će gledaoci moći da vide bravure naših majstora vaterpola, a takođe i naših dama. Nakon ovog događaja montažni bazen će se preseliti na adekvatan prostor u Vrnjačkoj Banji.

Pre početka žreba, reprezentacije su na osnovu dosadašnjih rezultata podeljene u grupe-šešire. Muške ekipe su na osnovu osvojenih bodova, u prethodnim takmičenjima svrstane u četiri grupe.
U prvu i najkvalitetniju grupu svrstane su ekipe: Srbije, Mađarske, Italije i Crne Gore i ove ekipe su nosioci grupa.
Drugu grupu čine: reprezentacije Hrvatske, Grčke, Španije i Rumunije.
U trećoj grupi su: Rusija, Nemačka, Francuska, Holandija.
Četvrta najlošije rangirana grupa je u sastavu: Malta, Slovačka, Gruzija i Turska.

Grupe se prave iz razloga da se na prvenstvu u početnoj fazi ne mogu sastati najbolje rangirane reprezentacije, a time se poboljšava kvalitet takmičenja.

Kod dama ekipe su podeljene u 6 grupa:
1 grupa: Španija i Holandija
2 grupa: Mađarska i Srbija
3 grupa: Rusija i Italija
4 grupa: Nemačka i Grčka
5 grupa: Portugalija i Francuska
6 grupa: Turska i Hrvatska.

Žreb grupa za Prvenstvo Evrope u vaterpolu, održan je 4. oktobra u 13 sati u Skupštini grada Beograda. Osim visokih zvanica iz političkog i sportskog života Srbije, žrebu su prisustvovali i čelnici Evropske federacije vodenih sportova (LEN): predsednik Paolo Bareli, predsednik Tehničkog vaterpolo komiteta Ðani Lonci i sportski i marketing menadžer LEN Marko Biri.

U prisustvu zvaničnika imena muških reprezentacija su stavljena u 4 šešira, po već određenim grupama, a to je urađeno i u ženskoj konkurenciji, ali samo u dva šešira.
Posle izvučenih imena muških reprezentacija formirale su se grupe:
A grupa: Crna Gora, Španija, Holandija i Slovačka
B grupa: Srbija, Hrvatska, Francuska i Malta
C grupa: Italija, Rumunija, Nemačka i Gruzija
D grupa: Mađarska, Grčka, Rusija i Turska.

Kod dama su formirane dve grupe sa po 6 ekipa.
Grupa A: Holandija, Madjarska, Rusija, Grčka, Portugalija i Turska.
Grupa B: Srbija, Hrvatska, Italija, Francuska, Nemačka i Španija.

U našim redovima ne kriju zadovoljstvo ishodom žreba, smatraju da jedino ekipa Hrvatske može pružiti jači otpor i ubeđeni su u prolaz u sledeću rundu takmičenja.

„Bolje nije moglo zaista. Žao mi je što ostale reprezentacije nisu imale sreće na žrebu. Svakom meču treba da priđemo kao favoriti, jer igramo pred domaćom publikom, na našem teren, a i to je realnost. Pokušaćemo da se aklimatizujemo ranije od svih ekipa na uslove u beogradskoj Kombank areni, jer nas očekuje spektakl“ – rekao je vaterpolista Filip Filipović.

Zadovoljstvo ne krije ni selektor naše reprezentacije Dejan Savić:

„Zanimljivo je da će četiri jake reprezentacije, među kojima su Italija, Španija, Crna Gora i Mađarska, koje se nisu kvalifikovale na Igre u Riju, konkurisati za jedno od tri mesta i plasman. Sa ovog prvenstva će ići jedna selekcija, a iz kvalfikacije dve. Sigurno je da imaju mnogo motiva“.

Titule brane reprezentacija Srbije u muškoj i reprezentacija Španije u ženskoj konkurenciji.

SREĆNO SVIMA!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login