Oživljavanje napuštenih vojvođanskih sela

INVESTICIJE  
Oživljavanje napuštenih vojvođanskih sela

Vlada Vojvodine odlučila je da pomogne mladim bračnim parovima do 40 godina starosti, na taj način što će im dodeliti sredstva za kupovinu kuće na selu.
Mnoga vojvođanska sela su napuštena, prazni sokaci, nema dečije graje, napuštene kuće, a one u kojima neko živi su retke. Po sokacima se mogu naći samo vremešni ljudi jer su svi mladi već otišli u grad, jedni u školu, drugi su tamo našli posao i tamo žive.

Osnovni razlozi zašto se Vlada Vojvodine odlučila na ovaj korak su oživljavanje napuštenih vojvođanskih sela, povećanje nataliteta i broja žena vlasnica nepokretnosti. Polovina vojvođanskih sela je nerazvijena ili nije dovoljno razvijena a u njima ima oko 20.000 napuštenih kuća, koje se sa okućnicom mogu kupiti po ceni od 5.000 do 8.000 evra.

Za ovaj konkurs vlada veliko interesovanje što najbolje govori podatak da se na drugi konkurs prijavilo 277 bračnih i vanbračnih parova, koji su želeli na ovaj način sebo omoguće lakši i bolji život. Ovaj put kuće je dobilo 70 porodica. Jedan od uslova za prijavu je da jedan od članova porodice mora biti u radnom odnosu, pa je zato moto konkursa „radi u gradu, živi na selu“.

Od ukupnog broja prijavljenih, najviše ima parova sa dvoje dece – 89, zatim sa jednim detetom – 81 par, bez dece su 65 para, dok su sa troje i više dece – 43 para. Najveći broj učesnika ima srednje obrazovanje – 316, sledi 96 učesnika sa osnovnim obrazovanjem, zatim 74 učesnika bez obrazovanja i 66 učesnika sa višim i visokim obrazovanjem. Najveći broj prijava stigao je iz sledećih gradova i opština: Bačke Palanke – 25, Novog Sada – 22, Subotice – 20, Sombora – 19 i Zrenjanina – 17. Iz opština: Novi Kneževac, Opovo, Pećinci, Sremski Karlovci i Stara Pazova nije poslata nijedna prijava. Prema migracionoj statistici, ukupno 105 parova ima želju da migrira na selo, dok 171 par ima želju da ostane da živi na selu. Po rodnoj strukturi zaposlenosti, broj muškaraca koji su zaposleni je 200, a nezaposlenih je 74, kod žena broj zaposlenih je 139, dok je 137 nezaposleno.

Jedna od srećnih porodica koja je dobila bespovratna sredstva za kupovinu kuće je šestočlana porodica Zdenka i Jasne Dulić iz Đurđina kod Subotice. Oni imaju četvoro dece i pre godinu dana živeli su u istom selu kao podstanari. Smatraju da je decu lakše odgajati na selu. a pružaju se mogućnosti da imaju baštu u kojoj bi sadili ono osnovno za kućne potrebe.

Svi koji su dobili ova bespovratna sredstva i kupe kuću u obavezi su da je koriste 10 godina i nakon tog perioda ona postaje njihovo vlasništvo. Tek tada mogu da je prodaju, a svi oni ukoliko odluče ranije da je napuste ona postaje vlasništvo Vlade Vojvodine, koja će je dodeliti nekome kome je potrebna.

Pokrajinske vlade je odlučila da ponovo raspiše konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuća na selu i mišljenja su da ova akcija nikada neće biti zaustavljena. Ovoga puta izdvojeno ukupno 68 miliona dinara, a na konkurs se mogu prijaviti svi zainteresovani bračni parovi do 40 godina starosti.

Prijave se primaju do 15. januara 2016. godine, a rezultati će biti objavljeni u januru 2016. godine nakon čega će porodicama biti uplaćena sredstva.

Nadamo se da će ovaj primer slediti i drugi delovi Srbije jer jedino tako možemo vratiti život na selu, a samim tim i domaći proizvod.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login