Uskoro tri mini hidrocentrale na Zlatiboru

INVESTICIJE  
Uskoro tri mini hidrocentrale na Zlatiboru

SJAJNE VESTI SA ZLATIBORA

Na reci Rzav u zlatiborskim selima Jablanici i Semegnjevu počela je izgradnja tri mini hidroelektrane.

Ukupna snaga hidrelektana biće 3 megavata, i predviđeno je da se polovinom sledeće godine budu u sklopu sistema EPS-a na Zlatiboru. Jedna hidroelektrana će biti snage 2 megavata, dok su druge dve od po 500 kilovata. U planu je da se završe do sredine naredne godine.
Ovo je najveća privatna investicija na opštini Čajetina a projekat vredan oko 5.000.000 evra investira firma „Zlatiborske elektrane“. Urađena je i obezbeđena sva potrebna dokumentacija i od države i od opštine,i na osnovu toga dobijeni su veoma povoljni krediti kod pojedinih banaka.
Radovi na izgradnji mini hidroelektrana povereni su užičkom „Jedinstvu“, i na tom poduhvatu u velikom broju angažovani su radnici iz opštine Čajetina. U planu je da se po završetku izgradnje svi koji su angažovani na sadašnjim radovima preko užičke firme „Jedinstvo“ zaposle u jednoj od ove tri hidroelektrane da prate rad sistema i da ga održavaju. Velika su ulaganja i svi su ubeđeni u njihovu isplativost, a veliku korist imaće i meštani zlatiborskih sela koji će dobiti mnogo bolje puteve i saobraćajnice.

„Mi smo turistička opština i nama je bilo u interesu da dođemo do energije iz obnovljivih izvora. Dali smo sve od sebe da ovaj projekat što pre zaživi, investitor reši imovinsko-pravne odnose i dobije neophodne dozvole“- objašnjava Božanićeva, dodajući da će lokalna samouprava na isti način raditi i u buduće.

Sa ovim projektom opština Čajetina dobija energetsku stabilnost, potrebnu za turističku sezonu koja ovde traje čitavu godinu. Radovi se odvijaju po planu, za sada se izvode u veoma nepristupačnim ternima i lošim uslovima, kopaju se tuneli, prave se prilazni putevi, pristižu cevi neophodne za dalji nastavak rada uglavnom sve teče po utvrđenom planu, i zadovoljstvo je i kod investitora i u opštinskoj upravi.

Ipak najveće zadovoljstvo kod stanovništva jer ovim projektom dobijaju mnogo.

Nadamo se da će teći po planu i radovi na vreme biti završeni.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login