Festival duvan čvaraka u Valjevu 18. oktobra

DOGAĐAJI, PROMOCIJA SRBIJE  
Festival duvan čvaraka u Valjevu 18. oktobra

SJAJNE VESTI IZ VALJEVA

Festival duvan čvaraka, deseti po redu, održaće se u nedelju 18. oktobra na keju reke Kolubare, nedaleko od valjevskog Centra za kulturu.
Najavljeni loši vremenski uslovi za ovaj vikend primorali su organizatore da ovu manifesticiju pomere za sledeći vikend 18. oktobar. Ovogodišnja manifestacija bi trebala biti do sada najveća, očekuje se oko 30.000 posetilaca i oko 50 učesnika.

Ovu tradicionalnu manifestaciju pratiće i bogat kulturno-umetnički i zabavni program, biće priređen koncert svih kulturno-umetničkih ansambala Valjeva, kao i nastup Mirjane Aleksić, mlade zvezde „Granda“ i Milana Topalovića Topalka.

Da napomenemo da je prvi festival duvan čvaraka održan na verski praznik Miholjdan 12. oktobra 2006. godine u Valjevu. Inicijator i organizator prvog festivala je valjevski mesar Slavan Batočanin, zajedno sa Udruženjem mesara i Kulturno prosvetnom zajednicom grada Valjeva. Festival je bio promotivnog tipa, učestvovalo je 12 mesara iz Valjeva, koji su u kazanima (oranijama) na keju reke Kolubare, iscedili oko dve tone svinjske masti i pripremili oko 300 kg duvan čvaraka, koje su podelili posetiocima i gostima manifestacije. Inače, Batočanin je u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine dobio sertifikat u kom je upisan kao vlasnik žiga, odnosno brenda duvan čvaraka.

Manifestacija je posvećena izumu valjevskih mesara u pravljenju duvan čvaraka i koji se nigde na planeti ne priprema na ovakav način. Tajna dobrih duvan čvaraka je u njihovom dugotrajnom kuvanju, posle kog se prže, a potom cede kroz lanenu tkaninu.
Održava se već tradicionalno svake godine u drugoj nedelji oktobra i okuplja veliki broj posetilaca iz valjevskog kraja, ali i gostiju iz drugih gradova, od kojih mnogi imaju priliku da vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvesta godina, ali i da degustiraju ovaj jedinstveni proizvod,

Ako vremenski uslovi dozvole 18. oktobra, u takmičarskom delu festivala najbolji mesari na keju reke Kolubare će se takmičiti u pravljenju duvan čvaraka, koje ocenjuje stručni žiri i proglašava pobednike.
Izložbeno-prodajni deo festivala će se održati na platou Centra za kulturu, gde će posetioci moći kupiti različite proizvode kao što su med, rakija, vino, zimnica, suhomesnate proizvode, suvenire, sušeno voće, rukotvorine od drveta.
Sa proizvođačima i prodavcima dogovoreno je da za posetioce festivala kilogram duvan čvaraka ne može biti skuplji od 1.000 dinara, a sva mast istopljena prilikom proizvodnje duvan-čvaraka biće poklonjena. I sam grad Valjevo obezbedio je još tonu i po masnoće.

Turistička organizacija Valjeva i Organizacioni odbor, kao i pokrovitelj ove manifestacije – grad Valjevo, pozivaju sve zainteresovane da se prijave za 10. „Festival duvan čvaraka“ je do 02.10.2015. godine.
Prijava se može naći na ovoj adresi – Klikni za prijavu.
Prijave slati na adresu TO Valjevo, Prote Mateje 1/1, Valjevo ili pozivom na telefon 014/221-138.
Pravila za učestovanje na ovoj manifestaciji: Pravilnik

SREĆNO SVIMA!
Posetiocima želimo lep i ugodan boravak na ovom festivalu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login