Gibonni i Vlatko Stefanovski posle zaječarske gitarijade nastupaju u niškom „Čairu“

DOGAĐAJI, MUZIKA  
Gibonni i Vlatko Stefanovski posle zaječarske gitarijade nastupaju u niškom „Čairu“

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

Veliko ime, pop kantautor i jedan od najpopularnijih pop pevača sa naših prostora Zlatan Stipišić Gibonni, održaće svoj prvi koncert 30. oktobra, u Nišu u hali Čair. Ulaznica za koncert košta 900 dinara preko mreže Eventim, kao i na prodajnom pultu u Obrenovićevoj ulici i menjačnici „Pirana“ u Nišu.

Veliki kantautor obožavan od strane publike, a hvaljen od strane kritike, koji je svoju karijeru počeo još sredinom osamdesetih u splitskom hard-rok bendu „Osmi putnik“, nakon čijeg raspada i kratke karijere u „Divljim jagodama“ sarađuje sa Dinom Dvornikom i Oliverom Dragojevićem za sobom ima devet albuma, a hitovi kao što su: „Libar“, „Mirakul“, „Ne odustajem“, „Tempera“, „Oprosti“, „Žeđam“ od prvog objavljivanja podjednako su slušani u svim zemljama u regionu.

Gibonnijeva muzika je u suštini mešavina popa, etno i world muzike i jedinstvena je po melanholičnoj mediteranskoj atmosferi i intimnoj lirici. Za svoj repertoar u Nišu bira sve najbolje pjesme koje su ljudima najviše značile kroz sve ove godine njegovog rada. Dakle svirati će se i pevati „best of“ repertoar.
Specijalni gost na ovom koncertu, virtouz na gitari, Vlatko Stefanovski uveličaće svojim prisustvom Džibonijev prvi solistički koncert. Nekadašnji frontmen kultnog makedonskog benda Leb i sol je veliki Džibonijev prijatelj i često sa njim i sarađuje. Radili su zajedno na albumima „Judi, Zviri i Beštimje“ i „Mirakul“, a nastupaju zajedno i na koncertima.

Nakon jako uspešnog zajedničkog nastupa na Zaječarskoj Gitarijadi, ove dve legende muzike će u Nišu ponovo napraviti veoma dobru atmosferu i obradovati publiku.
Podsetimo, nastup Gibonnija i Vlatka Stefanovskog bio je najiščekivaniji ako je sudeći po urliku publike po izlasku muzičara na binu. Instrumental i Vlatkove neverovatne solaže izvedene sa posebnom lakoćom pokreta, a zatim Gibonijevi hitovi „Činim pravu stvar“, „U ljubav vjere nemam“, „Mirakul“, „Žeđam“ i jedna dobro poznata Vlatkova iz perioda Leb i Sola „Čuvam noć od budnih“ probudili su u publici velike emocije i nije se ni jednog trenutka prestalo pevati i tapšati, a na prve reči „Tajne vještine“ javljaju se i suze. Kako je i Džiboni sam rekao Vlatko uvek pesmi daje neki drugi zvuk. Savršeno su odsvirane i otpevane ostale numere ova dva muzičara.

Pred koncert u Nišu, Džiboni je svoje prijateljstvo i saradnju sa Vlatkom opisao na njemu svojstven način:

Vlatko je meni kao brat i strašno mi je drago što će biti gost na mom prvom koncert u karijeri u Nišu. Biće super jer Vlatko ne svira da te zadivi intelektualno. On svira animalno, iskonski … Kako treba. On sluša i zato može doći do čarolije. Moja gitara, koja nije gitara već veslo, za pet minuta u njegovim rukama zazvuči kao da je najskuplja na svijetu. Jer u Vlatku je muzika, nije u vratu na gitari – objašnjava Džiboni.

Gibonni

Zlatan Stipišić Gibonni je hrvatski pevač, muzičar i kompozitor iz Splita. Potekavši u iz porodice sa snažnom muzičkom tradicijom – njegov otac Ljubo Stipišic bio je poznati kompozitor – počeo je karijeru osamdesetih u heavi metal bendu Osmi putnik. Nakon raspada benda Stipišić se seli u Zapadni Berlin i prikljucuje se nemačkoj grupi V2 za koju se pojavljuje kao autor pesama na albumu Out To Lunch. Kao studijski muzičar je sarađivao s legendarnom nemačkom hevi metal grupom Rage na albumu Invisible Horizons.
Pod tim imenom počinje solo karijeru u devedesetima sa pesmama koje spajaju elemente roka i dalmatinske etno muzike, stekavši brzo veliko sledbeništvo, posebno među mladima u Hrvatskoj. Gibonnijeva popularnost nastavila je da raste preko granica Hrvatske i trenutno je jedan od najpopularnijih i najuticajnijih muzičara bivše Jugoslavije. Gibonni je napisao pesmu „Cesarica“ za Olivera Dragojevića, koja je postala ogroman hit i najemitovanija pesma u Hrvatskoj devedesetih. Zlatan Stipišic. 2003. godine postaje UNICEF-ov ambasador dobre volje i uključen je u mnoge humanitarne koncerte i organizacije za borbu protiv gladi i siromaštva.

Diskografija:

1991 – Sa mnom ili bez mene, Croatia Records
1993 – Noina arka, Croatia Records
1994 – Kruna od perja, Croatia Records
1997 – Ruža vjetrova, Croatia Records
1999 – Judi, zviri i beštimje Dallas Records
2001 – Mirakul, Dallas Records
2006 – Unca fibre, Dallas Records
2010 – Toleranca, Dallas Records
2013 – 20th Century Man, Dallas Records

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login