Fenomenalni Dušan Borković osvojio titulu u Evropskom kupu (ETCC)

AUTOMOTO, TRKE  
Fenomenalni Dušan Borković osvojio titulu u Evropskom kupu (ETCC)

Srpski automobilista Dušan Borković ostvario je svoj najveći uspeh u karijeri, osvojivši titulu u Evropskom kupu turing automobila (ETCC). Ovo je njemu druga titula šampiona Evrope, s tim što je prethodnu osvojio na brdskim stazama, a ove godine je bio najbolji na kružnim stazama.

Titulu je obezbedio na poslednjoj trci šampionata u italijanskoj Perguzi, na kojoj je osvojio četvrto mesto, i kad se to sabere sa svakom, od pet trkačkih vikenda do Perguze, na kojima je ostvario barem po jedan trijumf i to mu je obezbedilo titulu. Međutim, morao je da osvoji barem četvrto mesto na jednoj od trka, pošto su se na Siciliji bodovi duplirali i njegovi glavni rivali Mato Homola i Petr Fulin imali šanse da ga preteknu.

Krenulo je sa problemima već u prvoj trci, tokom vožnje pukla mu je guma, zbog čega je izleteo sa staze i udario u zaštitnu ogradu, i slupao levi prednji deo automobila. Druga trka kreće u 13. časova i srećom po njega, njegov tim je uspeo da popravi njegov Seat Leon. Iako je u prvoj trci ostao bez bodova, u drugoj trci mu je bilo dovoljno samo da „Seat Leon“ izdrži, da završi trku, odnosno da bar pređe devet od ukupno 11 krugova i zauzme peto mesto.

Do trke u  Perguzi, srpski vozač je bio prvi u generalnom plasmanu sa 100 bodova, a drugi je bio Petr Fulin sa 87. Kako se za pobedu dobija 10 bodova i kako se na poslednjem ETCC vikendu dupliraju bodovi, Fulin je morao da trijumfuje, dok je popularnom Duci bilo dovoljno da bude peti u drugoj trci, samo da prođe kroz cilj i uzme osam bodova kako bi osvojio titulu. Vozio je Borković mirno i staloženo sve vreme bez forsiranja. Imao je zacrtan cilj i uspeo je da ga ostvari, prošao je kroz cilj kao četvrti i postao je šampion Evrope sa ukupno 110 bodova!

Naš najbolji automobilista Dušan Borković oduševljeno je dočekao kraj trke:

„Videli ste sve, ovo je bio pravi test za mene i za tim. Mislio sam posle kvalifikacija da sam završio posao i da samo treba da izvezem obe trke bez forsiranja. Čak sam na kvalifikacijama oborio rekord staze. Znao sam da imam brzinu i auto je bio sjajan. U drugom krugu mi je pukla guma u drugoj šikani i jako sam udario u zid i gume. Auto se bukvalno raspao. Povredio sam se ali ni u jednom momentu nisam hteo da odustanem. Bila je borba da dovezem auto do pita, jer da nisam ne bismo imali ni najmanje šanse da po pravilima popravimo auto između trka. Srećom dovukao sam se do pita i moj tim je uspeo da se izbori da imamo pravo da počnemo rad na automobilu još za vreme prve trke. Momci su odradili sjajan posao i oni su za mene heroji danas. Želim da se zahvalim svima koju su me podržavali ove sezone – sponzorima NIS-u, gradu Pančevu i AMSS-u i naravno navijačima. Ovim sam i sebi i drugima dokazao da mi je mesto na svetskom nivou i nadam se da ćemo uspeti da oformimo budžet, jer nam ponude pristižu svakodnevno i za WTCC i TCR„.

U tu čast Pančevo će organizovati doček za šampiona u utorak, 13. oktobra u 18 časova na platou ispred Skupštine grada.

I mi se pridružujemo čestitkama Evropskom šampionu, i da dogodine ponovi uspeh.

BRAVO DUCO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login