U Kladnici kod Sjenice otvoren prvi vrtić za decu

OBRAZOVANJE  
U Kladnici kod Sjenice otvoren prvi vrtić za decu

SJAJNE VESTI IZ KLADNICE

U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u sjeničkom selu Kladnica svečano je otvoren vrtić u okviru projekta „Vrtići bez granica 2 – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji“.

Projekat, u čiju adaptaciju je uloženo više od četiri miliona dinara, realizuje se u partnerstvu sa Unicefom, uz finansijsku podršku švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). Lokalna samouprava u adaptaciju pomoćne zgrade u kojoj je vrtić u Kladnici, površine 87 kvadratna metra, uložila je finansijska sredstva u iznosu od milion dinara, i obezbedila potrebne projektne i građevinske dozvole.

Prostor je adaptiran i opremljen da bude kao vrtić, a u njemu će se svakodnevno realizovati besplatni četvoročasovni program za 22 dece uzrasta od tri do pet i po godina. A za decu, njih desetoro uzrasta 5 i po do 6 i po godina organizovaće se obavezni pripremni predškolski program, da bi se što bolje pripremili za školu.
Sam projekat ima za cilj da se deca uzrasta tri do 5,5 godina, kao i mališani iz društveno osetljivih grupa, što više uključe u kvalitetne inkluzivne programe, unapređivanje znanja i veština.

Predškolska ustanova „Maslačak“ iz Sjenice je bila učesnik i u prvoj fazi realizacije projekta vrtići bez granica otvaranjem vrtića u kojem su deca besplatno boravila po četiri sata, pa je obuhvat dece uzrasta tri do 5,5 godina povećan za 10 odsto. Sada, u drugoj fazi, otvaranjem vrtića u Kladnici, taj broj je povećan za još dva odsto. Selo Kladnica, udaljeno je 25 kilometara od Sjenice, nikad nije imalo vrtić pa će ovaj novootvoreni omogućiti uključivanje i većeg broja dece kada se steknu finansijske i kadrovske mogućnosti.
Otvaranju vrtića prisustvovali su predsednik Opštine Sjenica Hazbo Mujović, predstavnica Unicefa Tanja Ranković, direktorka PU „Maslačak“ Meleka Ćatović, učenici, deca iz vrtića, roditelji i druge zvanice iz lokalne zajednice, partneri škole i predškolske ustanove, a sve je to upriličeno u okviru proslave Dana škole „Vuk Karadžić“.
Deca iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i mališani iz predškolske ustanove „Maslačak“ za prisutne goste izveli su zajednički program i time dali svoj skromni doprinos proslavi.

Projekat „Vrtići bez granica 2 – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji“ partnerski realizuju Unicef i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa CIP-Centrom za interaktivnu pedagogiju, Institutom za pedagodiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, 10 lokalnih samouprava i predškolskih ustanova, uz podršku švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Osim u Kladnici ovaj projekat se realizuje još u 10 gradova i opština u Srbiji – Smederevu, Loznici, Leskovcu, Sjenici, Odžacima, Krupnju, Bojniku, Čačku, Novoj Varoši i u beogradskoj opštini Čukarica.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login