Kragujevcu nagrada za inkluziju Roma u obrazovni sistem

HUMANOST, NAGRADE, OBRAZOVANJE  
Kragujevcu nagrada za inkluziju Roma u obrazovni sistem

SJAJNE VESTI

Grad Kragujevac i italijanska regija Ređo Emilija osvojili su drugo mesto na konkursu koji je Sekretarijat Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, organizovao za lokalne samouprave, koje su uspešno implementirale programe za inkluziju Roma. Svečana dodela nagrada, na kojoj će svoje predstavnike imati i grad Kragujevac, održacće se tokom 29. zasedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu, 21. oktobra 2015. godine.
Prvo mesto na ovom konkursu osvojio je belgijski grad Gent, a španska prestonica Madrid je bila treća na ovom konkursu.

Ova nagrada, u okviru kampanje „Dosta“, dodeljuje se od 2007. godine gradovima i opštinama koji su implementirali kreativne inovacije za efikasniju i dugoročniju integraciju Roma. „Romanipen“ je prošle godine za program socijalne inkluzije Roma dobio i prestižnu nagradu Evropske unije koja se dodeljuje zemljama Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

Grad Kragujevac dobio je ovo prestižno priznanje sa projektom „Snažni od početka“, koji se bavi unapređenjem roditeljskih veština i kućnog okruženja za učenje i razvoj. Jedan od ciljeva projekta, čiji je nosilac Centar za interaktivnu pedagogiju, jeste podrška romskim roditeljima i drugim članovima porodice da uspešnije ostvare svoje uloge još.

Partneri na projektu „Snažni od početka“ su Obrazovno – kulturna zajednica Roma „Romanipen“ i grad Kragujevac, a nosilac je Centar za interaktivnu pedagogiju regije Ređo Emilija.

Ovaj projekat podrške predškolskoj deci, do pet godina koji žive u romskim naseljima, zaživeće pored Kragujevca i u Beogradu, Subotici i Nišu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login