U Oruglici kod Leskovca otvorena nova ambulanta

UREĐENJE SELA  
U Oruglici kod Leskovca otvorena nova ambulanta

SJAJNE VESTI IZ ORUGLICE

U selu Oruglica svečano je otvorena renovirana zdravstevana ambulanta, koja će pružati pomoć u lečenju svojih pacijenata.
Selo Oruglica nalazi se desetak kilometara udaljena od administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, u leskovačkoj opštini, na planini Kukavica. Stanovnici ovog, gotovo zaboravljenog sela snalaze se kako znaju i umeju. Bave se stočarstvom i poljoprivredom i to im je, osim prodaje ćumura, jedini izvor zarade.

Selo se sastoji od Donje i Gornje Oruglice i broji oko 150 kuća od kojih je više od trećine prazno, jer ko je mogao taj je otišao u potragu za boljim životom, pa su na selu ostali jedino stariji stanovnici. U selu radi jedna prodavnica, a škole u Gornjoj Oruglici i osmogodišnju škola u Donjoj Oruglici pohađa veoma mali broj učenika, koji do škole putuju pešice i po pet-šest kilometara

Oruglici kod Leskovca, zimi je u velikim problemima. Zbog velikih nanosa snega selu se ne može prići ni sa jedne strane, sve dok ne dođu buldožer i ostale mašine da uklone sneg sa puta i omoguće kretanje stanovništva. Pa iako je udaljena svega dvadesetak kilometara od Leskovca, isto toliko i od najbližeg asfalta, zimi je bukvalno odsečena od sveta.

Zgrada ambulante u selu je bila u totalnom raspadu, čak se prošle godine urušio i krov. Međutim to nije sprečilo  lekare da nastave pružati usluge pacijentima. Dnevno kroz ambulantu prođe i po dvadesetak pacijenata, jer sve su to starije osobe, jedine koje su ostale na svom pragu. Uz ambulantu su pre par godina otvorili malu apoteku da bi omogućili pacijentima da se tu opskrbe sa osnovnim preko potrebnim lekovima, jer im je najbliža apoteka u Miroševcu.

U ovoj, sada renoviranoj, zdravstvenoj ambulanti pomoć lekara leskovačkog Doma zdravlja će dobijati preko 350 meštana ovog sela i okolnih zaseoka, među kojima je i tridesetak dece.
Shvatajući težinu situacije lokalna uprava je odlučila da pristupi renoviranju ambulante. Po urađenom planu renoviranje je koštalo oko 2.000.000 dinara, ali doći do potrebnih sredstava nije bilo lako. Svesni su bili i toga da Ministarstvo zdravlja ne otvara ambulante na području bez minimum hiljadu stanovnika, pa su uz sredstva izdvojena iz lokalne uprave, oko 200.000 dinara, odlučili da se obrate donatorima za pomoć. Kada su obezbedili sredstva krenuli su u renoviranje koje su uspešno završili i sada je ambulanta ponos ovog na neki način zaboravljenog sela.

Radiće svakog četvrtka, uz dopunska dežurstva i obilaske medicinskih ekipa Doma zdravlja iz Leskovca.

SJAJNO



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login