Dobrivoje Božić – izumitelj automatske vazdušne kočnice na železnicama

ZANIMLJIVOSTI  
Dobrivoje Božić – izumitelj automatske vazdušne kočnice na železnicama

SJAJNE VESTI O DOBRIVOJU BOŽIĆU

Srpski inženjer Dobrivoje Božić, je konstruktor najbolje svetske automatske vazdušne kočnice na železnicama, nazvana „Božićeva kočnica“.

Dobrivoje Božić, rođen je 23. decembra 1885. godine u Raškoj, i bio je ugledni inženjer mašinstva. Bio je jako dobar student pa je dobio priliku da pohađa Višu tehničku školu u Nemačkoj. Tu je doživio čast da mu predaje čuveni konstruktor dizel motora Rudolf Dizel, koji će mu kasnije u toku njegovog rada biti inspiracija.
Po završetku studija, 1911. godine, vraća se u rodnu Srbiju i počinje da radi u železnikoj radionici, u gradu Nišu, gde počinje sa svojim istraživačkim radom. Shvatajući važnost uticaja kočnica kod železničkih vozila, posvetio se izučavanju rešavanja tog problema.
Uspeo je da pronađe rešenje rasporednika sa tri radna pritiska, rešenje neiscrpnosti kočnice voza prilikom kočenja, rešenje prepunjenja radne komore, rešenje problema automatske promene sile kočenja u zavisnosti koliko je železničko vozilo opterećeno, povećanje probojne brzine vazduha u glavnom vazdušnom vodu sa 80 na 150 m/sek. Uspeo je da konstruiše i glavni deo kočnice kojim se sa lokomotive direktno upravlja kočnicom voza.

Njegov patent se počeo sa uspehom primenjivati, u Kraljevini SHS, od 1922. godine, pa je svoj patent prijavio Međunarodnoj uniji železnica 1925. godine. Posle brojnih testiranja Međunarodna železnička unija proglasila je taj uređaj boljim od svih dotadašnjih, pa je usvojena i u drugim zemljama.

Priznanje je stiglo u vidu imena, pa je taj patent dobio ime po njemu „Božićeva kočnica“ neprevaziđena je po jednostavnosti konstrukcije, lakoći rukovanja i snazi delovanja.
I dan danas kočnice koje se prave u svetu od strane velikih proizvođača, su upravo kopije kočnice „Božić“ koje su samo usavršenije.

Za vreme Drugog svetskog rata Božić sa suprugom i sinom je prebegao u Kanadu i na američkom tlu ostaje sve do 1964. godine. Odlučuje se da svoje poslednje dane provode u svojoj zemlji i nakon tri godine, 13.10.1967. godine okončava svoj život.

Doprinos Dobrivoja Božića je impresivan i ostavlja nas u razmišljanjima da li možemo i mi nešto slično uraditi u svom životnom veku …

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login