Dokumentarna izložba „Mija Aleksić – Biti glumac“

FILM, UMETNOST  
Dokumentarna izložba „Mija Aleksić – Biti glumac“

SJAJNE VESTI

Povodom devedesetogodišnjice rođenja glumca Mije Aleksića priređena je izložba „Mija Aleksić – Biti glumac“ i premijerno je postavljena javnosti 2013. godine u Gornjem Milanovcu.

Izložba je premijerno predstavljena u Gornjem Milanovcu, zatim u drugim gradovima Srbije, Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, Jagodini i u Hrvatskoj u Puli, na 62. filmskom festivalu.
Od 16. oktobra 2015. godine ovu izložbu moći će da pogledaju i građani Vršca. Kulturni centar iz Gornjeg Milanovca je za posetioce uradio produkcijsku postavku ove izložbe. Realizovana je u saradnji sa porodicom Mije Aleksića, Radiotelevizije Srbije, Jugoslovenskom kinotekom, Narodnim muzejom Kragujevac i Muzejom pozorišne umetnosti Srbije.

Na izložbi posetioci će moći da pogledaju slike koje je ovaj čuveni glumac naslikao i poklopnio likovnoj koloniji „Mina Vukomanović Karadžić“ u Gornjem Milanovcu, zatim bogat izbor fotografija i dokumenata što je doskora bilo nedostupno javnosti.

Jedan od velikana Jugoslovenskog glumišta Mija Aleksić rođen je 26. septembra 1923.godine u Gornjoj Crnući, opština Gornji Milanovac. Njegova porodica se 1933. godine seli u Kragujevac gde završava gimnaziju i pravi prve korake u amaterskoj glumi.
U periodu od 1943. do 1948. godine bio je član Narodnog pozorišta u Kragujevcu, i iste godine odigrao je prvu svoju ulogu u predstavi „Devojačka kletva“, a kasnije je igrao manje uloge u Nušićevim i Sterijinim komadima. Od 1949. godine prelazi u Beograd u Narodno pozorište, i prva uloga u tom pozorištu bila mu je stražar u „Hamletu“. Igrao je i na scenama drugih pozorišta, Atelje 212, Humorističko pozorište Beograd.
Blistavu karijeru je stekao u radio emisiji „Veselo veče“ Radio Beograda, a svoj filmski prvenac je ostvario 1950. godine u kratkometražnom filmu „Muva“ Branka Ćelovića. Igrao je u više od 50 igranih filmova. Za svoje glumačke bravure dobio je mnogobrojne nagrade i najviša društvena priznanja, među kojima su i nagrade Festivala jugoslovenskog filma u Puli dodeljene 1960. i 1962. godine, i Zlatna arena za ulogu u filmu „Dr“ 1962. godine.

Preminuo je u Beogradu 12. marta 1995. godine.

Pamtimo ga kao velikog glumca i verujemo da vredi pogledati ovu izložbu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login