Obeležen Dan Leskovca u znaku nauke i mladih

DOGAĐAJI, NAGRADE  
Obeležen Dan Leskovca u znaku nauke i mladih

SJAJNE VESTI IZ LESKOVCA

Dan Leskovca, 11. oktobar protekao je svečano i uz dodelu priznanja mladim naučnicima i uspečnim građanima ovog grada. Ovo je vrlo lep gest od strane gradske vlasti, koja pre svega ceni nauku i dostignuća koja su ostvarili njeni sugrađani, kao i umetnička dostignuća kojim su obeležila ovaj grad.

Ponosni su na mlade Leskovčane, odlične učenike i studente, akademske građane i na dekane fakulteta od koji neki već uživaju u penzionerskim danima a nisu ih zaboravili. Prošla godina bila je izuzetna u obrazovanju u kojoj su Leskovački đaci i studenti postigli odlične rezultate pa ih je Skupštine grada odlučila nagraditi. Veliki broj, 197 najboljih učenika i studenta dobilo je od 10.000 do 30.000 dinara.

Novčana nagrada od po 100.000 dinara, dodeljena je trojici kandidata, nju su dobili Milica Jović i Dragan Đokić, svršeni studenti Ekonomskog i Prirodno-matematičkog fakulteta sa prosečnom ocenom 10 i učenik Gimnazije Stefan Stojanović koji je osvojio bronzanu medalju na Olimpijadi u Bakuu.

Priznanje u vidu pohvala dodeljena su i mladim akademskim građanima, a to su Iva Stanković sa prosečnom ocenom 9,6 na Vojnoj akademiji, kao i Milan Kitanović koji je sa 25 godina završio ekonomiju i mašinstvo sa prosečnim ocenama 10.

Četiri dekana niških fakulteta, koji su rođeni u Leskovcu, nagrađeni su medaljama:

Dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu dr Jadranka Đurović Todorović, kao i dekan Medicinskog fakulteta Stevan Ilić koji je ove godine otišao u penziju, Petar Mitković, dekan niškog Građevinskog fakulteta, i Suzana Kostić, dekan Fakulteta umetnosti u Nišu.

U ovom gradu je rođena i školovana trenutno jedna od najvećih srpskih glumica Sloboda Mićalović, pa joj se grad odužio tako što je dodelio Najveće priznanje grada Leskovca. Zahvaljujući se na dodeljenoj nagradi kratko je rekla:

„Odrastanje u zdravom Leskovcu sa divnim ljudima udarilo je pečat na moj život i karijeru i ponosna sam na ovaj grad“.

Svečanu sednicu Skupštine grada otvorio je predsednik Skupštine Dušan Cvetković Lešnjak, a zatim je govor gradonačelnika Gorana Cvetanovića, praćen kratkim filmom o jednogodišnjim aktivnostima lokalne samouprave, prekidan aplauzima.

„Mladim ljudima poručujemo da ćemo se truditi da uvek nagradimo sve njihove uspehe. Onog trenutka kada odluče da se vrate u svoj grad, to će značiti da smo mi uspeli“ – zaključio je Cvetanović.

Ni na ovogodišnjoj proslavi nije dodeljivana titula počasnog građanina Leskovca. Da napomenemo da su ove titule do sada poneli samo Slobodan Milošević, patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić.

Lepo je videti da grad Leskovac ne zaboravlja svoje uspešne građane, i još važnije da se ceni znanje i nauka, i ova dodeljena priznanja i nagrade su dokaz uspešnosti i grada i pojedinca. Nadamo se da će se i drugi gradovi na pravi način odužiti građanima koji zaslužuju.

Pridružujemo se čestitkama svim nagrađenima.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login