Niški Fakultet umetnosti nastavlja koncertnu sezonu

DOGAĐAJI, MUZIKA, UMETNOST  
Niški Fakultet umetnosti nastavlja koncertnu sezonu

SJAJNE VESTI

Jovana Zdravković i Natalija Rašić, studenti klavira u klasi mr Jovanke Aranđelović, održale su koncert u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu. Izvođena su dela:

Jovana Zdravković, klavir
J. S. Bach – Preludijum I fuga f-moll, WKL I
W. A. Mozart – Sonata KV 310, a-moll, I stav
F. Chopin – Nokturno op.48, c-moll
N. Metner – Bajla op.20, br.1, b-moll

Natalija Rašić, klavir
W. A. Mozart – Adagio KV 540, h-moll
R. Schumann – Sonata op.22, g-moll
So rasch wie moeglich
Andantino.Getragen
Scherzo.Sehr rasch und markiert
Rondo.Presto
M. Ravel – Pavane pour une infante defunte
V. Mokranjac – Etida g-moll

Ove darovite mlade pijanistkinje imaju mnogobrojne nastupe na raznim manifestacijama, kao i koncerte za koje su dobile brojne nagrade i priznanja. Ulaz na koncert je bio besplatan.
Ovim nastupom nastavljena je koncertna sezona niškog Fakulteta umetnosti, koja je imala pauzu u letnim mesecima, posle koncerta „Trio Sentimento“ održanog 15. juna i Večeri velikana srpske umetnosti predstavljenih 16. juna ove godine.

Koncertna sezona se nastavlja u utorak 20. oktobra nastupom Andrije Mamutovića na klaviru, a u sredu 21. oktobra publika će moći da uživa u koncertu Sanje Lukovac. Sreda 28. oktobar rezervisan je za nastup Milene Pajić koja će se predstaviti izvođenjem muzičkih dela takođe na klaviru.

Jovana Zdravković je nižu muzičku školu, „Stanilav Binički“ u Leskovcu, završila u klasi prof. Mirjane Kostić Mitrović, a srednju završava u klasi prof. Dušice Stevanović. Osnovne akademske studije završila je na Fakultetu umetnosti u Nišu, na klavirskom odseku, u klasi prof. mr. Jovanke Aranđelović. Učestvovala je i osvajala nagrade na međunarodnim i republičkim takmičenjima u Nišu, Beogradu, Kragujevcu i Vrnjačkoj banji, među kojima se izvajaju: II nagrada na međunarodnom takmičenju u Nišu 2004.god., II nagrada na republičkom takmičenju u Beogradu 2008.god., I nagrada na takmičenju klavirskih dua u Vrnjačkoj banji 2014.god; u disciplinama solo-klavir i klavirski duo i trio. Usavršavala se kod prof. Zorana Jančića i pohađala master class seminare Aleksandra Serdara, Natalije Tomić, Dubravke Jovičić, Jokut Mihajlović. Tokom školovanja često nastupa na manifestacijama u Leskovcu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu i u okviru Koncertne sezone Fakulteta kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik. Ostvaruje zapažene koncerte u Bugarskoj (Pernik, Sofija) i Makedoniji (Skoplje).

Natalija Rašić je nižu muzičku školu u Nišu završila u klasi prof. Mirjane Nikolić, a srednju u klasi prof. Nataše Petrović. Trenutno je apsolvent na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Jovanke Aranđelović. Tokom školovanja učestvovala na brojnim takmičenjima i osvajala nagrade u kategoriji duo: III nagrada – Takmičenje mladih pijanista Jugoslavije, Niš 2002. god., III nagrada – Međunarodno takmičenje mladih pijanista GRADUS AD PARNASSUM, Kragujevac 2003.god., Specijalna nagrada – Takmičenje klavirskih dua, Trstenik 2003. god., III nagrada – Republičko takmičenje Beograd 2004. god., III nagrada – Takmičenje mladih pijanista Niš 2004. god., II nagrada – Republičko takmičenje Beograd 2006.god kao i u solo kategoriji: I nagrada LAUREAT – Internacionalno takmičenje DONNE IN MUSICA, Kruševac 2007.god., I nagrada – Međunarodno takmičenje mladih pijanista, Niš 2010.god., II nagrada – Takmičenje mladih pijanista Niš 2004. god., III nagrada – Međunarodno takmičenje mladih pijanista, Niš 2006.god. Pohađala majstorske kurseve Borisa Kraljevića, Jurija Kota, Đorđa Milojkovića i za kamernu muziku Ljudmile Gros Popović. Pored mnogobrojnih nagrada nezaobilazni je učesnik svih manifestacija u svom rodnom gradu, i dobitnik stipendije fonda za mlade talente – Dositeja, za najbolje studente u Srbiji. Članica je kamernog ansambla NAISSA sa kojima ima zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

SJAJNO



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login