Šest đaka iz Srbije u decembru na Juniorskoj naučnoj olimpijadi u Južnoj Koreji

BIOLOGIJA, FIZIKA, HEMIJA, MATEMATIKA  

SJAJNE VESTI DONOSE MLADI NAUČNICI IZ SRBIJE

Na Juniorsku naučnu olimpijadu u Južnoj Koreji, koje se održava u decembru ove godine, Srbiju će predstavljati šestoro takmičara koji su sa uspehom prošli sve nivoe takmičenja i na finalnom izbornom takmičenju ostvarili najbolje rezultate.

Da je put da ulaska u ekipu koja predstavlja svoju zemlju težak i dugačak najbolje znaju učesnici ovog takmičenja. Pre učešća na Izbornom takmičenju morali su da sa uspehom prođu Republičko takmičenje, a zatim i Srpsku fizičku olimpijadu. Za plasman na međunarodno takmičenje sabiraju se bodovi sa Srpske olimpijade i Izbornog takmičenja.

Međunarodna juniorska naučna olimpijada (International Junior Science Olympiad – IJSO) je veliko i veoma obimno međunarodno takmičenje koje se održava svake godine. Olimpijada obuhvata takmičenje iz tri naučne oblasti: fizike, hemije i biologije fizike uključujući i potrebno znanje iz matematike. Svaka zemlja na takmičenju može imati ekipu od 6 učenika, do 15 godina starosti. Zemlja, koja je domaćin olimpijade može imati dve ekipe. Takmičenje se sastoji iz tri dela: testa, teorijskog dela i eksperimenta, sa danom pauze između, tako da olimpijada traje 9 dana. Ukupan maksimalni broj poena je 100.

Danas je u Beogradu održano Izborno takmičenje na kome je izabrana ekipa koja će predstavljati Srbiju na naučnoj olimpijadi koja će biti održana u decembru u Južnoj Koreji. Na ovom takmičenju učestvovalo je 10 najboljih fizičara Srbije, a u ekipu ulazi šest takmičara, u svojoj generaciji, a medju njima su bila i 3 učenika iz Šapca, Aleksandar Stanojčić, Marija Đordjević i Veselin Isailović. Ova tri učenika su bivši učenici osnovne škole „Nikolaj Velimirović“, sada učenici Šabačke gimnazije i Matematičke gimnazije u Beogradu i svo troje su istovremeno bivši i sadašnji učenici te škole.
Da bi se što bolje spremili za Izborno takmičenje oni su se odrekli uživanja letnjeg raspusta i vredno se pripremali. Naučili su veliki deo srednjoškolskog gradiva fizike i na takmičenju ovako visokog ranga postigli izuzetan rezultat. Aleksandar Stanojčić iz Šapca ima 100 postotni učinak, Marija Đorđević iz Šapca je ostvarila 99 postotni učinak i Veselin Isailović sa 91 posto učinka što mu nije bilo dovoljno za ulazak u ekipu. Osim fizike ovi učenici su uspešno uradili i testove iz biologije i hemije.
Ekipu Srbije čine još Bogdana Đordjević iz Niša, Igor Pijevac iz Novog Sada, Dimitrije Pavlov iz Loznice, i Aleksa Milojević iz Beograda. Nišlijka Bogdana Đorđević sa uspehom izborila na Izbornom takmičenju u Beogradu, i to kao prva na rang-listi svojih vršnjaka.
Do puta su ostala manje od dva meseca, i svi se nadaju da koncentraciju tokom završnih priprema neće remeti neizvesnost oko putovanja.

Čestitamo svim učenicima na pokazanom izuzetnom znanju, a ekipi Srbije ćemo ispratiti i poželeti im mnogo sreće na olimpijadi u Južnoj Koreji, i da se vrate sa mnogo medalja.

SREĆNO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login