Olakšanje budućim roditeljima putem projekta „Bebo, dobrodošla na svet“

BEBE  
Olakšanje budućim roditeljima putem projekta „Bebo, dobrodošla na svet“

SJAJNE VESTI ZA SVE BUDUĆE RODITELJE

Projekat „Bebo, dobrodošla na svet“ će obradovati sve buduće roditelje u Srbiji.

Ovim projektom će se izbeći mnogobrojna papirologija i obilaženje šaltera kao što je do sada bilo u praksi da bi se novorođeno dete upisalo u matičnu knjigu. Već od januara naredne godine, u prvoj fazi projekta stvoriće se svi zakonski i tehnički uslovi, tako da će budući roditelji uz pomoć portala e-uprave na  samo jednom papiru dobiti sva dokumenta neophodna za upis njihove bebe.
Do sada je u praksi bilo neophodno nabaviti od 20 do 50 potrebnih dokumenata da bi se prijavilo novorođenče, a to je iziskivalo obilaženje šaltera, čekanje u redovima i stvaranje nervoze kod budućih roditelja, a sada je to mnogo olakšano.

Po projektu „Bebo, dobrodošla na svet“, svi budući roditelji će odmah u porodilištu moći prijaviti svoju bebu, i tu će se pribaviti sva neophodna dokumentacija da bi beba postala građanin naše zemlje. Na jednom obrascu koji budu dobili u porodilištu roditelji će popuniti ime prezime deteta, prebivalište, a sve ostalo će državna uprava odraditi za njih i poslati im na kućnu adresu gotovu dokumentaciju. Ovaj vid usluga će se primenjivati u svih 76 porodilišta u Srbiji, a postoji mogućnost uključivanja i zainteresovanih privatnih porodilišta.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave je sa dekanom FON-a Milijom Suknovićem potpisala Sporazum o saradnji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i FON-a.
Član radne grupe projekta „Bebo, dobrodošla na svet“ je i Svetlana Jovanović sa Fakulteta organizacionih nauka, koja objašnjava:

„Ideja je da majka kada se porodi, odmah u bolnici dobije jedan formular, zajednički za sve institucije koje bi inače morala da obiđe nakon porođaja, kako bi beba koju je rodila dobila sva potrebna dokumenta. Dakle, majka će na licu mesta moći da detetu da ime, odredi adresu stanovanja, državljanstvo… dakle sve ono što se inače završava kod matičara, u lokalnom MUP-u, u Fondu za zdravstveno osiguranje… Gotova dokumenta: zdravstvena knjižica, izvod iz matične knjige rođenih, prijava prebivališta… će stizati na adresu roditelja.“

Predviđeno je da se u porodilištu popunjavaju i formulari za određene novčane naknade koje majka dobija, kao što je na primer dečiji dodatak, i mogućnost da roditelji ne plaćaju, kao do sada, takse.

Predviđeni rok za završetak prve faze ovog projekta je prvi mart 2016, dok bi do kraja 2016. trebalo sve da bude završeno po planu.

Kada ovaj projekat zaživi obradovaće mnoge buduće roditelje, jer će izbeći sve probleme oko upisa njihovog deteta.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login