Izložba „Poslednji čuvari zlatiborske baštine“

DOGAĐAJI, UMETNOST  
Izložba „Poslednji čuvari zlatiborske baštine“

Gradska galerija iz Užica posvetila je izložbu projektu „Poslednji čuvari zlatiborske baštine – spomenici tradicionalnog graditeljstva“, a postavka izložbe otvorena je 14. oktobra.

Dragiša Milosavljević, istoričar umetnosti iz Užica je dugo godina strpljivo prikupljao slike i fotografije kuća, brvnara i starinskih kuća pravljenih od dasaka, zvane „daščare“, a veliku pomoć su mu pružili Zavičajni muzej iz Priboja i i Narodni muzej iz Užica.
Zajedno su uspeli da sakupe veliku količinu izložbenog materijala, a koju čine ctreži i fotografije starinskih daščara ovekovečenih olovkom ili objektivom kamere u selima Dobroselici, Alinom Potoku, Šljivovici, Semegnjevu i svugde gde su mogli da pronađu ove vredne eksponate.

„Malo se zna da se kuće koje su pred vama nalaze samo u malom broju zlatiborskih sela. One su skoro nestale sa ogromnog područja zapadne Srbije. Zato se čini primerenim da vidite u ovom svetlu kuće koje decenijama stražare na visovima Zlatibora. To drevno neimarstvo stvarano na zlatiborskim padinama, naučeno od veštijih i starijih majstora Osaćana sa druge strane Drine, nije bilo isključivo graditeljski princip niti određeni stil. To je bio pogled na život i svet, prirodu, okruženje i duh mesta. To je veliko graditeljstvo zato što je posvećeno čoveku i po meri čoveka. Volja da se stvori jedna ovakva kolekcija, pronađena je u nadi da će se u starim kućama otrkiti tragovi prošlosti, zaboravljeni zanati, sudbine pojedinih familija“ – rekao je Dragiša Milosavljević.

Ove stare drvene kuće ili daščare, koje su građene još u pretprošlom veku, a koje se još mogu pronaći u zlatiborskim selima, imaju veliku vrednost, jer se sa njima sačuvao deo istorije našeg naroda, da nas podseti kako se nekada živelo i kako su naši preci gradili sebi dom. Vodilo se mnogo računa prilkom gradnje gde postaviti prozore zbog kiša i snegova i kako da krovovi budu pokriveni da bi izdržali vremenske nepogode.
Osamdesetih godina dvadesetog veka veka u Muzeju na otvorenom „Staro selo Sirogojno“ izvršena je revalorizacija stare drvene kuće osaćanke. Kuća koja je premeštena sa udaljenog mesta i transportovana u Sirogojno je doživela svoju novu mladost, jer su joj majstori restauranti vratili prvobitni oblik i sada je izložena i ponovo ima svoju vrednost i dostupna je na razgledanje posetiocima.
Ove daščare su vremenom propadale i mnogi njihovi sadašnji vlasnici imali su nameru da ih sklone sa temelja i poruše, a onda kada su shvatili njihovu vrednost predomislili su se i sada ih pripremaju za seoski turizam i očekujući neke nove graditelje etno parkova. Pojedine kuće koje su opstale pretvorene su u šupe ili u magacine u koje su odlagane nepotrebnih stvari iz domaćinstva.

Fotografije koje se mogu videti na izložbi su snimane i pravljene davno tako da mnoge od ovih kuća, nažalost više ne postoje, ili su u fazi raspadanja prepuštene vremenu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su mnogi gosti sa Zlatibora, i Srebrenice kao i brojni sugrađani koji su svojim prisustvom uveličali otvaranje izložbe posvećene spomenicima tradicionalnog graditeljstva.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login