41. NIMUS od 29. oktobra do 12. novembra u Nišu

DOGAĐAJI, MUZIKA  
41. NIMUS od 29. oktobra do 12. novembra u Nišu

SJAJNE VESTI

Na tradicionalnim 41. Niškim muzičkim svečanostima „NIMUS“, koje se održavaju od 29. oktobra do 12. novembra 2015. godine biće izvedeno 11 koncerata vrhunskih umetnika iz Austrije, Grčke, Rusije, Slovenije, Italije, Makedonije, Francuske i Srbije.

Najavljeno je da će 41. NIMUS svečano otvoriti Niški simfonijski orkestar sa dirigentom Dejanom Dačićem koji dolazi iz Beča. Solisti će biti Dragan Đorđević koji će na instrumentu violočelo izvesti dela Čajkovskog, dok će pijanistkinja Maja Rajković i trubač Mladen Đorđević svirati Šostakovičev koncert.
Drugog dana, 30. oktobra, posetiocima će se predstaviti gosti iz Grčke, trio „Transkripicija“ koji čine Hristos Grampas na violončelu, Jorgos Kandilidis na violini i Nikos Zafranas na klaviru. To veče će mladi niški talenti 16-godišnjaci Đorđe Radevski i Aleksandar Raos prirediti koncert za posetioce.

Publika će posle duže vremena moći da uživa u zvuku orgulja na koncertu italijanskog muzičara Pietra Pikonea u Katoličkoj crkvi.

„Posle mnogo godina niška publika će moći da uživa u zvuku orgulja posle mnogo godina na NIMUS-u. Osim toga, izdvajamo i koncert vrhunskog ruskog harmonikaša Jurija Šiškina koji će sa Andrijom Petrovićem izvesti kompozicije modernog stvaralaštva“ – kaže Vesna Bratić, direktorka Niškog simfonijskog orkestra.

Niška publika će imati priliku da čuje i violinistkinju Lanu Trotovšček iz Slovenije koja nastupa po svim vodećim salama i dvoranama u svetu, kao i oboistkinju Gordanu Josifovu Nedelovsku i pijanistkinju Elenu Atanasovu koji dolaze iz Makedonije. One će svirati valcere i popularna dela za obou i klavir.

Srpski gudački kvarteta spoj vrhunskih srpskih muzičara će se predstaviti koncertom na kojem će biti izvođena najznačajnija dela ruskog kompozitora Aleksandra Borodina.

Makedonski džez trio „Braća Tavitijan“ je veoma popularan, nastupali su sa većinom poznatih pevača između ostalih Josipom Lisac, Masimom Savićem, a od prošle godine su počeli da rade i džez obrade poznatih klasičnih dela.

Niški kompozitor Bratislav Zlatković imaće svoje veče na NIMUS-u, a njegovu muziku će izvesti Kamerni orkestar Fakulteta umetnosti u Nišu „Končertante“

Ove godine čast da zatvori Muzičke svečanosti „NIMUS“ imaće zaslužni umetnik iz Rusije, koncert majstor i veoma poznati i priznati violinista Lev Kličkov, koji će zajedno sa Niškim simfonijskim orkestrom, a pod dirigentskom palicom Emanuela Leduka Baroma, održati koncert u Narodnom pozorištu.

Ulaznica za jedno veče NIMUS-a može se kupiti, po ceni od 400 dinara, a 250 dinara za studente, učenike i penzionere, u Niškom simfonijskom okrestru i Niškom kulturnom centru.

Ovogodišnji budžet „NIMUS“-a je nešto više od 3.500.000 dinara, a organizatori su Niški Kulturni centar i Niški simfonijski orkestar.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login