9. KRAF – Kragujevački festival antiratnog i angažovanog filma od 26. do 29. oktobra

DOGAĐAJI, FILM  
9. KRAF – Kragujevački festival antiratnog i angažovanog filma od 26. do 29. oktobra

SJAJNE VESTI IZ KRAGUJEVCA

Tradicionalni KRAF (Kragujevački festival antiratnog i angažovanog filma) po deveti put biće održan od 26. do 29. oktobra u Kragujevcu.

Ove godine KRAF će po drugi put, biti festival takmičarskog karaktera, a tematski će biti posvećen Studentskom filmu, i na njemu će učešće uzeti studenti sa državnih filmskih akademija iz celog regiona i biće predstavljeno ukupno 17 filmova.

KRAF – Kragujevački Festival Antiratnog i angažovanog filma je jedan od vidova tradicionalnog obeležavanja Oktobarskih svečanosti koje se obeležavaju u Kragujevcu. Napravljen je u skladu sa potrebom da grad dobije prepoznatljivu lokalnu filmsku manifestaciju, a da se ta ista uklopi u svetske trendove nezavisnih festivala angažovane umetnosti.

Ideja filmskih festivala sa tematikom ljudskih prava, socijalnim i angažovanim temama se poklapaju sa dugom tradicijom mirovnih poruka Kragujevackog Oktobra, a koje su predstavljene na jedan moderniji način. Cilj KRAF-a je da se poveća učešće društva i animiraju mladi ljudi iz Kragujevca i regiona Šumadije, pa da preko filma kao komunikacionog kanala za prenošenje poruka mira i tolerancije, promovišu grad Kragujevac na osnovama moderne pro-evropske zajednice.

Projekcije filmova će biti održane u Domu omladine Kragujevac, a za posetioce ulaz je besplatan. Ove godine publika će biti u prilici da pogleda autorska dela studenata filmske akademije iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine. Po završetku filma, posetici će na neki način biti kritičari, jer će imati priliku daju svoj sud o odgledanim filmova, i sa svojim utiscima glasaće za najbolji film. Biće održan i okrugli sto na temu saradnje javnog i civilnog sektora u kulturi u Kragujevcu, koji se realizuje u okviru projekta „Male kulturne akcije“ Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije.

Žiri festivala čine eminentni stručnjaci u oblasti filma i filmske umetnosti i njime predsedava profesor produkcije na Novosadskoj Akademiji Milan Nikodijević, koji je i osnivač jednog od najstarijih filmskih festivala u Srbiji, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Na KRAFT-u osim takmičarskih filmova posetioci će moći da pogledaju i revijalne studentske filmove, poznatih reditelja poput Polanskog, Tarkovskog, Grlića, kao i da vide nekoliko izložbi i da učestvuju u predavanjima i radionicama.

Organizator KRAFT-a: NVO „MillenniuM“, Kragujevac

Pokrovitelj festivala: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

Partneri festivala: Asocijacija nezavisne kulturnre scene Srbije, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Kultur Park, Dom omladine i Dramski studio Doma omladine Kragujevac.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login