Vranjanci brinu za svoje zdravlje: Sjajnim odzivom započeli sezonu vakcinacije protiv gripa

MEDICINA  
Vranjanci brinu za svoje zdravlje: Sjajnim odzivom započeli sezonu vakcinacije protiv gripa

SJAJNE VESTI DONOSE VRANJANCI

Zdravstveni centar Vranje, ove sezone, na vreme je obezbedio vakcine protiv sezonskog gripa. Ukupno 2.300 doza vakcina trebalo bi da bude dovljno za sve one koji se budu vakcinisali protiv gripa, a ukoliko bude potrebe izvršiće se trebovanje dodatnih količina. Sve vakcine su stigle Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva i nakon toga su distribuirane na 6 punktova na kojima će se obavljati vakcinacija.

Od 5. oktobra, od kada je počela vakcinacija, u Domu zdravlja u Vranju kažu da je za 15 dana vakcinisano ukupno 536 osobe.

Portparol Zdravstvenog centra, Beba Kanački, navodi podatke da se u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva vakcinisalo 282 osobe dok je Službi za zdravstvenu zaštitu radnika vakcinu primilo 90 osoba. U Službi za kućno lečenje njih 13 su se obezbedili od potencijalnog gripa.

Zdravstvene stanice van gradskog Doma zdravlja su takođe izvršile vakcinaciju i to: u Vranjskoj Banji njih 23, u Zdravstvenoj stanici Vlase 46 osoba, 10 u Zdravstvenoj stanici Kriva Feja i u Službi za nefrologiju sa dijalizom ukupno 72 osobe.

SJAJNE VESTI napominju ko treba da se vakciniše

Preporučuje se svim hroničnim bolesnicima, trudnicama i gojaznim ljudima da se obavezno vakcinišu protiv sezonskog gripa u jesenjem periodu. Po epidemiološkim rizicima preporuka je i da se obavezno vakcinišu zdravstveni radnici, lica zaposlena u javnim službama koja su po prirodi posla često u kontaktu sa ljudima, osobe koje neguju starije i hronične bolesnike posebno u socijalnim ustanovama i svi stariji od 65 godina.
Najbolje je vakcinisati se protiv gripa oko mesec dana pre nego što se uobičajeno pojavljuje virus gripa u cirkulaciji. Virus se najčešće otkriva u decembru ili januaru, a svoju maksimalnu aktivnost ispoljava u februaru ili martu. Najoptimalniji period kada treba da se vakcinišemo je oktobar, novembar i prva polovina decembra.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login