Lena Kovačević – Anđeo koji govori

MUZIKA  
Lena Kovačević – Anđeo koji govori

SJAJNE VESTI PREDSTAVLJAJU LENU KOVAČEVIĆ

Da je moguće istovremeno biti dobra majka, supruga i ujedno profesionalac u svom poslu, čist dokaz je naša umetnica Lena Kovačević. Ova prefinjena dama anđeoskog glasa, džez pevačica odavno etiketirana kao jedna od najlepših dama sa naše scene, je ćerka našeg najpoznatijeg dramskog pisca Dušana Kovačevića.

Lena je rođena u Beogradu 25. februara 1982. godine. U gradu gde je odrasla pohađala je i završila srednju muzičku školu „Stanković“ klavirski odsek. Na muzičkom konzervatorijumu u Amsterdamu je završila džez pevanje. Dok je pohađala srednju školu uporedo je nastupala na brojnim takmičenjima i muzičkim festivalima, medju kojima je i „Exit“ 2001. godine. Posebno treba naglasiti da je naša Lena studirala u klasi eminentnih evropskih profesora kao i to da je imala učešće u seminarima Bobby McFerrin-a, Richarda Bone, Mark Murphy-a i mnogih drugih.
Tokom studija veći period je posvetila kompoziciji i pisanju tekstova.
Godine 2003. peva u filmu „Profesionalac“ sa Bajagom. Još uspešnih perioda tokom njene karijere vezuju se za Holandiju i Belgiju gde je imala seriju kocerata. U Holandiji je dugi niz godina sarađivala sa jednim od najboljih džez orkestara i to Kraljevskim Holandskim Orkestrom. Nastup pred holandskom Kraljicom Beatrix je svakako jedan od njenih većih uspeha. Sa ovim orkestrom, tokom tromesečne turneje izvodi i program srpskih tradicionalnih pesama.

U projektu američkog basiste John-a Clayton-a (Dianne Krall, Nina Simone) je nastupala kao solista uz Nigel Kennedy Quintet i Al Di Meola Band. Sa poznatim belgijskim producentom Buscemi-em (Blue Note), snimila je obradu naše tradicionalne pesme „Gusta mi magla padnala“, a za ovu numeru snimljen je i spot. Snimala je i učestvovala u mnogim projektima muzičara sa svih strana sveta, uporedo saradjujući sa svojim kolegama iz Srbije. Posebno treba izdvojiti nastupe u Bitef Teatru, na Mokranjčevim Danima i Kolarčevoj Zadužbini.

U svom rodnom gradu 2008. godine počinje rad sa australijskim producentom Theodorom Yanniem, na realizaciji albuma, predvidjenog za domaće i strano tržište. Ovaj album je bio inspirisan džez i pop muzikom i neprocenjivim zvukom Balkana. U decembru 2009. godine ovaj album, pod nazivom „Dobar dan za pevanje“ izdat je u Srbiji za PGP RTS.

Drugi album pod nazivom „San“, u izdanju PGP RTS, predstavljen je u oktobru 2013. godine. Album je sofisticirani kolaž pop i džez muzike, sačinjen od nekoliko obrada poznatih numera umetnika poput Bajage, Dina Merlina, Vlade Georgieva, Đorđa Marjanovića i drugih, kao i od autorskih pesama neprevaziđenih autora na našim prostorima, među kojima su: Vlada Marković, Dušan Kovačević, Ivan Ilić i Saša Milošević Mare. Snimljeni su spotovi za singlove „San“ i „Osećam“. „San“ je najprodavaniji domaći album u poslednja 3 meseca 2013. godine po statistici Dallas Music Shpa.

Da istaknemo da je naša Lena bila član žirija velikog muzičkog takmičenja „Prvi glas Srbije“ 2011. godine, sa njenim kolegama Vladom Georgijevim i Sašom Miloševićem.

Ulogu majke je dobila 2012. godine kada je na svet donela sina Vuka, a letos se u ovoj ulozi našla po drugi put kada je Vuku rodila brata Teodora.

Prošle godine naša pop-džez pevačica i kompozitor je bila dobitnica priznanja za doprinos u kulturi, „Zlatna značka“. Ovu nagradu od 1981. godine dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, a priznanje su podržali Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Nagrada se dodeljuje za „doprinos razvijanju kulturnih delatnosti“ što je Lena svakako i zaslužila.

BRAVO LENO!
SAMO NAPRED!

SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "Lena Kovačević – Anđeo koji govori"

  1. Pingback: Uskoro stižu „Džezeri“ | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login