Leskovački crtači stripa ubedljivi na međunarodnim festivalima

UMETNOST  
Leskovački crtači stripa ubedljivi na međunarodnim festivalima

SJAJNE VESTI DONOSE LESKOVAČKI CRTAČI STRIPA

Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ i njeni crtači su ostvarili veliki uspeh. U poslednjih dvadesetak dana osvojili su osvojili čak 19 nagrada učestvujući čak na tri međunarodna festivala. Osvojena je i nagrada na Grand Pri Međunarodnog salona stripa u Velesu, a ova nagrada spada u jednu od dve dve najznačajnije strip nagrade u regionu.

Ovo godine škola stripa obeležava 20 godina svog postojanja i ovaj uspeh je došao u pravo vreme. Za dvadesetogodišnjicu škole u Leskovcu ovi nadareni momci su doneli samo jednu manje nagradu od broja godina koji škola stripa puni. Za period od dvadest godina svog rada crtači ove škole dobili su više od 100 nagrada, a samo u poslednje tri godine više od 50 uglavnom međunarodnih nagrada.

Koliko je ozbiljan rad u ovoj školi crtanja dokaz je da svake godine organizuje „Balkansku smotru mladih strip autora“. To je najmasovniji strip festival u svetu i svaki novi festival sa po nekoliko stotina učesnika obara sopstvene rekorde.
Najistaknutiji među njima predavač u ovoj školi Marko Stojanović. On je na 13. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 24. septembra po četvrti put osvojio nagradu najstarijeg balkanskog strip časopisa „Stripoteka“. Njegov učenik Marko Serafimović osvojio nagradu izdavača „System Comics“.

Veliki uspeh zabeležen je i na beogradskom Festivalu subkulture „Paralel“ održanom 11. oktobra ove godine, kada je predavač u školi Miloš Cvetković i 13 učenika škole stripa dobilo nagrade za svoje radove.
Najveći uspeh je napravljen na salonu stripa u Velesu, koji se održao od 16. do 18. oktobra 2015. godine, na kome je učestvovalo 228 autora iz 41 zemlje seta.

U takvoj konkurenciji Marko Stojanović, u saradnji sa Danom Ianosom i Aljošom Tomićem, uspeo je da osvoji Gran-pri festivala i na taj način postane prvi i jedini dvostruki osvajač ovog priznanja u istoriji ovog festivala.

Iskusni crtač stripa Ivan Stojanović Fiki je osvojio nagradu za najbolji crtež, a osmogodišnji Dimitrije Mitić je dobio nagradu kao najmlađi učesnik.

„Kažu da grom ne udara dvaput na isto mesto, ali meni se, kad je reč o nagradi Stripoteke, to desilo po četvrti put, a u slučaju Grand Pri-a Međunarodnog salona stripa u Velesu po drugi put, što me čini počastvovanim, budući da ni jednu od ovih nagrada sem mene niko nije osvojio više od jedanput. Još me većim ponosom ispunjava činjenica da su svi aktivni polaznici škole stripa, od najstarijeg 40-godišnjeg Ivana Stojanovića Fikija do osmogodišnjeg Dimitrija Mitića uspeli da osvoje barem po jednu nagradu na ova tri međunarodna festivala“ – ponosan je predavač u ovoj školi Marko Stojanović.

Mi se pridružujemo čestitkama, i poželećemo im još mnogo nagrada u daljem radu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login