Pošumljavanje Užica polovinom novembra

UREĐENJE GRADOVA  
Pošumljavanje Užica polovinom novembra

SJAJNE VESTI IZ UŽICA

Direkcija za izgradnju Užice je tenderom nabavila 1100 sadnica drveća za pošumljavanje gradskih površina na kojima je prethodne godine posečeno osušeno drveće.
Ova akcija ima za cilj da smanji broj obolelih od respiratornih bolesti koji je u porastu, jer je Užice, zbog specifičnog geografskog položaja i klimatskih uslova, zimi jedan od najzagadjenijih gradova u Srbiji.

Prošle godine u akciji koju su izveli radnici Komunalnog preduzeća posečen je veliki broj obolelih stabala u užem gradskom jezgru. Posečeno je oko 470 kubnih metara u drvnoj masi osušenih stabala u parkovskoj šumi iznad Velikog parka. Sada se prati stanje na terenu i da nema drastičnijih naznaka širenja insekata potkornjaka koji su uzrokovali truljenje i seču dela drveća.

Nabavljeno je stotinu sadnica visine od tri do pet metara za sadnju na području užeg gradskog jezgra i 1 000 sadnica od 50 centimetara do jednog metra za masovnije pošumljavanje lokacija poput parkovske šume iznad Velikog parka i područja na Vujića brdu i Ibiševom guvnu.
U planu je da se posadi 900 stabala lišćara jer su oni otporniji i prilagodljiviji, као i stabala belog bora koji se pokazao otpornim na vremenske razlike. Sadiće se i manji broj četinara iz razloga što su oni podložniji napadu insekata potkornjaka, teže podnose sušu i brže propadaju.

„U akciji pošumljavanja grada učestvovaće učenici sedmog i osmog razreda osnovnih škola i srednjoškolci. Očekujem da će akcija završiti za 2-3 dana, jer su sadnice lake za sadnju, a počećemo čim lišće opadne. Prošle godine smo u gradu posadili 320 stabala. Osušilo se oko 60, što je mali procenat, pa ćemo izvršiti njihovu zamenu“ – rekao je Jugoslav Jovanović iz direkcije za izgradnju.

Ako vremenski uslovi budu povoljni, planirano je da se akcija sadnje drveća završi do polovine novembra. Za nabavku 1100 sadnica je iz budžeta užičke Direkcije za izgradnju izdvojeno 300.000 dinara.

„Gde god ima zgodno mesto tu drvo posadi“ tako će biti i u Užicu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login