Četvrti i peti „Zoranov brk“ otišao je u ruke Zorana Karajića i Biljane Konstantinović

DOGAĐAJI, POZORIŠTE  
Četvrti i peti „Zoranov brk“ otišao je u ruke Zorana Karajića i Biljane Konstantinović

SJAJNE VESTI IZ ZAJEČARA

Tradicionalna manifestacija „Dani Zorana Radmilovića“ se održavaju u rodnom gradu ovog čuvenog glumca, Zaječaru, i gaje sećanje na njega i na njegova glumačka ostvarenja.

Četvrte festivalske večeri publici se predstavilo šabačko pozorište. Izveli su predstavu „Krainov ožiljak“, u režiji Juga Radivojevića, a lik zapisničara Alberta Ditriha tumačio je Zoran Karajić kojeg je žiri nagradio najvišom nagradom „Zoranov brk“.

Zoran Karajić je pozorišni glumac starije generacije i upravnik šabačkog pozorišta. Smatra da je Radmilović bio pravo oličenje modernog teatra svog vremena. On se prisetio i svojih početaka kada je sa zajedno sa svojim idolom Zoranom Radmilovićem primio nagradu.

„Davno nekad kad sam bio mlad glumac neki važni pozorišni ljudi su mi rekli da moj način igre podseća otprilike na to što radi Zoran Radmilović. Ja sam bio presrećan. Jednom davno sam dobio neku nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije zajedno sa Zoranom Radmilovićem i Mirom Banjac i bio sam neverovatno srećan što sam nagradu dobio sa tim velikanima, posebno sa Zoranom, ravnopravno. Sve sam njegove predstave gledao, išao sam u „Atelje“ da ga gledam. Tako se osećam i sada i osećam posebnu odgovornost kad igram na ovom festivalu“ – kaže dobitnik Zoranovog brka.

Predstava „Krainov ožiljak“, je po mišljenju glumaca veoma zahtevna za izvođenje i ona se „mora igrati onako germanski kako je i napisana“. Komad je nastao na temelju istoimenog romana Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, čija je priča smeštena pred početak Drugog svetskog rata, u Berlin, gde je Ivo Andrić u diplomatskoj misiji kao ambasador Kraljevine Jugoslavije.

Sinoć je publika uživala gledajući pozorišni komad „Kokoška“ koju je izvelo kraljevačko pozorište.
Publiku je oduševila Biljana Konstantinović, koja je u predstavi igrala Dijanu. Stručni žiri na čelu sa Tihomirom Arsićem, odlučio da nagradu „Zoranov brk“, za najboljeg glumca/glumicu večeri dodeli upravo njoj – glumici Biljani Konstantinović. Nije krila svoje oduševljenje i jedva je čekala da tu radosnu vest podeli sa svojim najmilijima. Ovo je velika i izuzetna nagrada koja je po prvi put dodeljena glumcu iz Kraljeva, pa je zbog toga ushićenje glumice još veće.

„Za glumca je uvek inspirativno raditi pozorište u pozorištu. Bez obzira što govorimo već napisan tekst, glumac retko kad ima priliku da zaista kaže ono što ga boli i da razmišlja glasno i jasno o aktuelnim problemima u teatru. Tako da je uvek pozorište u pozorištu mesto gde glumac, napokon govoreći tuđe reči, govori zapravo svoje. Glumački posao je jedan od nalepših poslova“ – smatra  dobitnica „Zoranovog brka“ Biljana Konstantinović.

Izuzetno joj je drago zbog nagrade, ali i zbog toga što se njeno pozorište našlo u selekciji festivala u Zaječaru.

Večeras šeste večeri Dana „Zorana Radmilovića“ posetioci će moći da uživaju u gledanju pozorišnog  komada „Pop Ćira i pop Spira“ u izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović“ i u režiji Jovice Pavića.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login