Monografija i film o Đorđu Vajfertu promovisani u Zrenjaninu

FILM, ISTORIJA  
Monografija i film o  Đorđu Vajfertu promovisani u Zrenjaninu

SJAJNE VESTI IZ ZRENJANINA

Kada vam neko kaže Vajfert na šta vas to asocira? Da li je u pitanju vrsta piva ili lik sa crvene novčanice od 1.000 dinara?

Upravo, i jedno i drugo. A ko je bio Đorđe Vajfert dočaraće vam autor dokumentarnog filma Svetislav Bata Prelić, urednik monografije Saša Damjanović kao i prevodilac filma i monografije na nemački jezik Goran Markuš.

U Baroknoj sali Gradske kuće grada Zrenjanina svečano je promovisan film i monografija „Đorđe Vajfert“, posvećena jednom od zaslužnih i najpriznatijih građana Srbije krajem 19. i početkom 20. veka. Đorđe Vajfert je važio za izuzetno bogatog čoveka ali ne samo novčano, bio je bogat dušom i to je znao pokazati. To je i jedan od osnovnih razloga zbog čega je nastao ovaj dokumentarac i monografija. Za njega su govorili da je Nemac po poreklu, a u duši Srbin.

„U pitanju je fascinantna ličnost i sudbina i čovek izuzetno bitan za srpsku istoriju i zemlju, čak i za nekа današnjа bogatstvа koje imamo možemo da zahvalimo gospodinu Vajfertu. Spektar njegovih zasluga i aktivnosti je toliko širok da je to bilo vrlo teško sažeti. Filmom smo obeležili godišnjicu Vajfertovog rođenja i on predstavlja neku prvu sintezu njegovog života i rada napravljenu kod nas. I pored toga, mi smatramo da možda još uvek postoje neki podaci nama značajni, koji se nalaze na nekom tavanu, nekom skrovitom koferu i koji još uvek mogu da otkriju neki deo široke lepeze ličnosti Đorđa Vajferta. Rad na monografiji bio je naporan, jer se ono što se nalazi u njoj ne može pronaći preko „Gugla“. Uporni smo u radu, nakon filma uradili smo monografiju, a u toku su aktivnosti na njihovom prevođenju i izdanju na nemačkom jeziku“ – objašnjavaju autori monografije i dokumentarnog filma.

Đorđe Vajfert rođen je u Pančevu 1850. godine a 1937. godine je sahranjen u porodičnoj grobnici na Katoličkom groblju u Pančevu. Đorđe Vajfert je tvorac modernog rudarstva u Srbiji, osnivač Centra za istraživanje rudnih pojava i vlasnik rudnika bakra u Boru, doživotni počasni guverner Narodne banke Srbije i Kraljevine SHS, 1890-1902. i 1912-26, predsednik Pučke banke u Pančevu i graditelj crkve Svete Ane u Pančevu. Sahranjen je na Katoličkom groblju u Pančevu, u porodičnoj grobnici. Trg ispred Stare Vajfertove pivare nosi njegovo ime Trg Đorđa Vajferta.

U Beogradu je osnovao prvu parnu pivaru na Balkanu. Bogatstvo koje je tim putem stekao, ulagao je u razvoj srpskog rudarstva i energetike. Uporedo sa istraživanjima rudnog bogastva Srbije, on je osnivač ili jedan od pokretača osnivanja niza najznačajnijih srpskih institucija: Privredne komore, Narodne banke, raznih udruženja, dobrotvornih institucija …

Ovog čoveka narod je voleo i poštovao jer je bio veliki dobrotvor i humanista, a čiji je životni moto bio: „Treba davati da bi se opet steklo“.

Naša istorija je veoma bogata, a mnogo je onih kojima se još nismo odužili. Ovih dana smo se setili Đorđa Vajferta pa je promovisana monografija i film, a nadamo se da ćemo se i ostalima odužiti onako kako zaslužuju.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login