Zatvoren 60. međunarodni beogradski sajam knjiga

DOGAĐAJI, KNJIŽEVNOST  
Zatvoren 60. međunarodni beogradski sajam knjiga

SJAJNE VESTI NA ZATVARANJU 60. MEĐUNARODNOG BEOGRADSKOG SAJMA KNJIGA

Juče je zvanično završen 60. međunarodni beogradski sajam knjiga koji je privukao veliki broj ljubitelja knjige. Da li su neki rekordi zvanično oboreni ili nisu, to još uvek organizatori nisu mogli potvrditi, ali neke brojke govore da je bilo oko 20.000 ljudi više nego prošle godine. Većina posetilaca sa kojima smo razgovarali vrlo zadovoljna i da će doći i naredne godine. Saznali smo da je

„Za mene je ovo specijalan događaj u godini, kada sa svojom porodicom dolazim obavezno jednom a po nekad i dva puta tokom sajma. Ove godine smo se odlučili za enciklopedije naših istoričara.“ – zadovoljno priča Marko sa Bežanije.

„Meni se jako dopada što je sajam svake godine sve posećeniji i što mogu da pregledam puno naslova na jednom mestu. Kad kažem na jednom mestu mislim na sajam (osmeh). Za mene je Ivo Andrić uvek na prvom mestu, tako da kupujem sve što je u vezi sa njim ili na bilo koji način povezano. Danas ću kupiti nešto za svoje ćerke.“ – veselo priča Marija, koja je na sajam došla iz Ćuprije.

Na ceremoniji primopredaje Otvorene knjige minutom ćutanja odata je pošta ruskim državljanima poginulim juče u avionskoj nesreći u Egiptu.
Sajam je zatvoren, a primopredaju „Otvorene knjige“ u ime počasnog gosta Rusije predao je Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji, predstavniku počasnog gosta 2016. godine, predstavniku Irana.

Aleksandar Čepurin je zadovoljan dosadašnjom saradnjom Rusije i Srbije u pogledu kulture i nada se da će ona biti još više unapređena u periodu koji dolazi. Napomenuo je da će se 19. novembra u Muzeju istorije Jugoslavije biti postavljena izložba ruske avangarde organizovana povodom 100 godina Maljevičevog „Crnog kvadrata“. Njemu se u ime Srbije zahvalio Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.

Takođe, gradski sekretar za kulturu je naglasio da je naredni počasni gost sajma velika zemlja i da je to narod čija kultura seže u daleku prošlost antike, a ujedno i izrazio zadovoljstvo što je Iran prihvatio da bude počasni gost. Član ambasade Irana Naser Ehsani Farid rekao je da je kultura najveće dostignuće jednog naroda, a knjiga najadekvatniji proizvod za prezentaciju i prenošenje kulture. Najavio je da Iran osim izlaganja knjiga, organizovati izložbe spomenika kulture Irana, projekcije filmova i nastupe folklornih grupa.

Zoran Avramović, predsjednik Upravnog odbora sajma knjiga, takođe je zadovoljan uspešnim održavanjem sajma i istakao da je Sajam postigao cilj koji mu je bio zadat. Istakao je da je posetiocima bilo ponuđeno 450 programa, uključujući tribine, izložbe, prezentacije u sajamskim salama i na štandovima izlagača.
Po rečima Zorana Avramovića na sajmu su bila 483 direktna izlagača, 401 domaći i 82 inostrana izlagača.

„Pošto još nije zaključena računica o broju posjetilaca, procjena je da je Sajam posjetilo 180.000 ljudi, što je za 20.000 više nego lani, a bilo je i 1.000 akreditovanih novinara“ – rekao je Zoran Avramović.

VIDIMO SE NA SLEDEĆEM SAJMU KNJIGA!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login