Završeni „Dani Zorana Radmilovića“

DOGAĐAJI, POZORIŠTE  
Završeni „Dani Zorana Radmilovića“

SJAJNE VESTI IZ ZAJEČARA

Zavesa na tradicionalnoj pozorišnoj manifestaciji 24. po redu, „Dani Zorana Radmilovića“, koja se održava u Zaječaru je spuštena. Posetioci su imali priliku da od 24. oktobra pa do 3. novembra uživaju u predstavama koje su izvodili glumci iz Srbije i okruženja.

Proteklih dana nakon svake predstave dodeljivana je nagrada „Zoranov brk“ za glumca večeri. Za sve glumce ova nagrada ima posebnu draž, a za neke glumce i posebnu čast. Tačnije ovo priznanje ima nešto mnogo više od nagrade, obzirom da se dodeljuje u čast Zorana Radmilovića, našeg proslavljenog glumca. Da bi ovu nagradu poneo onaj glumac koji je najviše zaslužuje pobrinuo se žiri:
Tihomir Arsić, glumac
Željko Jovanović, pozorišni kritičar i umetnički direktor Pozorišta na Terazijama
Nada Torlak, profesor Univerziteta „Džon Ezbi“ katedre za kulturu i medije.

Prve večeri na repertoaru je bila predstava „Skupljači perja“ koju je izvodilo Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, a nagradu je dobio glumac Miloš Đuričić za ulogu Belog Bore.
Druge večeri predstavilo se Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke sa predstavom „Mreščenje Šarana“, a nagrada je pripala Anji Ilić.
Treće veče „Zoranov brk“ ide u ruke glumici Vanji Ejdus, za ulogu u pozorišnom komadu „Bela kafa“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.
Sledeći dobitnik nagrade je Zoran Karajić za ulogu zapisničara Alberta Ditriha u Kainovom ožiljku, u izvođenju Šabačkog pozorišta.
Peto veče, nagrada je pošla u ruke Biljani Konstantinović koja je glumila Dijanu u pozorišnoj predstavi „Kokoška“, koju je izvelo Kraljevačko pozorište.
Pozorište „Duško Radović“ iz Beograda izvelo je komediju Stevana Sremca „Pop Ćira i pop Spira“, a nagrada je pripala Milošu Samolovu za ulogu popa Spire.
Knjaževsko srpski teatar Kragujevac predstavio se komadom Prevaranti u suknji, a glumac Đorđe Simić je dobitnik nagrade za ulogu Džeka.
Osmi „Zoranov brk“ dobio je Vladimir Andrić, koji je sa Kazalištem iz Virovitice i Gradskim kazalištem „Joza Ivakić“ iz Vinkovca izveo komad „Nećeš razbojniče“.
Nagradu „Zoranov brk“, devetog dana, dobio je Danijel Sič za ulogu mladog Branislava Nušića u predstavi „Tri klase i gospođa Nušić“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Predsednik žirija Tihomir Arsić sinoć je saopštio da nagrada „Zoran Radmilović“ za najboljeg glumca odlazi u ruke Branislavu Trifunoviću za ulogu Vojvode u predstavi „Strujosek“. Branislav Trifunoviću je rekao da je prvi put otkazao predstavu samo da bi došao i primio nagradu, jer oseća određenu vrstu obaveze.

„Kao dete sam našao u spisima svog oca malu žutu karticu na kojoj je pisalo: Tomislavu Trifunoviću za sve predstave Bitefa, Zoran Radmilović. To je verovatno dobio u nekoj kafani, ali je moj otac sa tim ulazio na Bitef. Druga stvar zbog koje sam ovde večeras jeste to što je moj otac prvu nagradu dobio baš na ovoj sceni, na festivalu „Joakim Vujić“ ovde u Zaječaru, a potpisao je Zoran Radmilović. Moj brat je dobio nagradu „Zoran Radmilović“ na Sterijinom pozorju i evo ja dobijam nagradu večeras. Čini mi se da je nekako Zoran došao kući“ – rekao je oduševljeni Trifunović.

Nagrada publike za najbolju predstavu na festivalu pripala je komadu „Tri klase i gospođa Nušić“ Vladimira Đurđevića u režiji Milice Kralj Beogradskog dramskog pozorišta. Slobodan Ćustić, Direktor BDP-a, je primio ovu nagradu i istakao da je ovo posebna nagrada jer je publika ocenila predstavu veoma visokom ocenom 4.97. Takođe Ćosić je primio i nagradu „Krstomir Milovanović“ za vizuelni identitet, koja je dodeljena predstavi „Pop Ćira i pop Spira“ Malog pozorišta „Duško Radović“ zbog toga što je Alek Rodić, upravnik tog pozorišta, bio sprečen da prisustvuje.

Direktor festivala i upravnik Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ rekao je da je festival bio veoma uspešan i da je publika bila oduševljena velikim glumačkim ostvarenjima. Glumci Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ na karaju ove manifestacije su odigrali predstavu „Mali princ“, dramatizaciju Egziperijevog teksta u režiji Saše Latinovića.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login